fallback

ЕС в поредна битка - Сърбия проправя нов мигрантски маршрут

Броят на мигрантите, влизащи в ЕС през Западните Балкани, е скочил тази година отчасти благодарение на приятелските визови политики на Белград

12:15 | 14.10.22 г.

В източния край на Европейския съюз расте тревогата от увеличаването на мигрантите, използващи Западните Балкани – и конкретно Сърбия – като входна точка за влизане в блока, пише Politico.

Пътят отчасти е в резултат на приятелските визови политики на Сърбия. Страната позволява безвизово пътуване от места като Индия, Тунис и Бурунди, но се радва и на споразумение за безвизово пътуване с ЕС. Това прави по-лесно за хората да пътуват до Сърбия и след това да продължат към ЕС.

Статистиката показва нарастваща привлекателност на маршрута през Западните Балкани.

През първите девет месеца на 2022 г. са засечени над 106 хил. души, влизащи в ЕС от Западните Балкани без официални документи – над три пъти повече спрямо същия период на 2021 г. Скокът е приблизително десетократен, когато се сравни със същия период на 2019 г., показват скорошни данни на ЕС.

Ръстът привлича вниманието на съюза, като министрите на вътрешните работи го направиха топ приоритет на срещата си в Люксембург в петък.

В четвъртък вечерта еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон свика министри на най-засегнатите страни, включително Австрия, Чехия и Унгария, за да обсъдят въпроса. След това, на официалната среща днес, се очаква вътрешните министри да обсъдят темата на обяд, надявайки се свободно да обменят позиции, казва дипломат.

Заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас също се очаква да осведоми министрите за скорошното си пътуване из балканските столици, включително Белград, където е призовал да бъдат променени визовите им политики.

Макар че въпросът като цяло досега не беше важен, той може да се превърне в по-голям спор през следващите месеци. Източните страни от ЕС вече казват, че поемат по-големия дял от украинските бежанци в блока – друг маршрут е твърде много и е точно това, което Русия иска.

„Нашите възможности са ограничени“, коментира австрийският вътрешен министър Герхард Карнер тази седмица, твърдейки, че „злоупотребата с безвизовото пътуване“ в Сърбия е довело до ръст на търсещите убежище. Австрия, каза той, е получила 56 хил. подобни искания между януари и август.

Сърбия е във все по-големи противоречия с ЕС заради нежеланието ѝ да обърне гръб на Русия, откакто тя атакува Украйна.

Европейските дипломати вече са разочаровани, че Сърбия – кандидат за членство в ЕС, не последва Брюксел в санкциите срещу Русия. Освен това има опасения, че Белград всъщност индиректно помага на Кремъл да предизвика разногласия в ЕС чрез нов мигрантски наплив – тактика, за която има подозрения, че Русия подкрепя на други места по границите на блока.

По време на визитата си в Белград Схинас призова сръбския президент Александър Вучич да приема визовите политики на ЕС – нещо, което Сърбия вече се е ангажирала да изпълни до края на годината.

„Не е справедливо Европейският съюз да е предоставил безвизови пътувания на Западните Балкани, а страните от Западните Балкани да са сключили безвизови споразумения с трети страни, които не пътуват без визи към нас“, каза Схинас след срещата с Вучич.

Сърбия, отбеляза той, има отговорности като част от по-широкото европейско семейство.

Сръбски официален представител отхвърля всички обвинения, че улеснява тактиката на Москва и защити визовите политики на страната.

Той посочва по-строгите условия, които Белград вече е въвел за безвизовите пътуващи, за да се ограничат злоупотребите, например изискване те да показват доказателство за платен двупосочен билет с фиксирана дата за връщане.

„Ще направим всичко, за да намалим тези цифри“, подчертава той. „Не искам да застрашим безвизовия си режим с ЕС“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:15 | 14.10.22 г.
fallback
Още от Политика виж още