fallback

България дарява на Украйна зимни дрехи и обувки от запасите на армията

Страната въвежда визов режим за руснаци със служебни паспорти, хармонизирайки законодателството си с европейското

18:44 | 12.10.22 г.
Автор - снимка
Създател

България, чрез Министерството на отбраната, ще предостави на Украйна 5 хил. комплекта зимни облекла и 5 хил. чифта обувки. В съобщението на правителствената информационна служба се уточнява, че не става дума за униформено облекло. 

Дарението се осъществява в отговор на получено искане от украинската страна за осигуряване на медицинска техника и имущества, топли дрехи и екипировка за наближаващия зимен сезон. Количествата са от дългосрочно съхраняваните запаси от облекла и обувки за нуждите на Българската армия и са напълно годни за използване, а разноските на материалните средства ще са за сметка на бюджета на ведомството за настоящата година.

С решение на предишния парламент България се ангажира да изпраща на Украйна само хуманитарна, финансова и техническа помощ, както и да извършва ремонт на военна техника. От "Демократична България" обаче обявиха, че един от първите им законопроекти в новото Народно събрание ще е за оказване на помощ във вид на оръжие и боеприпаси.

Междувременно стана ясно, че  България хармонизира законодателството си с общоевропейския подход за преоценка на съществуващите двустранни споразумения на държавите членки с Русия, въвеждайки от 20 октомври визов режим за руските граждани, притежаващи служебни паспорти. По отношение на притежателите на дипломатически паспорти визов режим беше въведен още на 25 февруари 2022 г., припомня пресцентърът на Министерския съвет. 

По-рано днес правителството прие за целта решение за частично спиране на действието на разпоредба от Спогодбата между българското и руското правителство за взаимни пътувания на граждани. По-конкретно се спира действието на текст, предвиждащ гражданите на двете страни, които притежават валидни дипломатически и служебни паспорти, да имат право да влизат, излизат, преминават транзит и временно да пребивават на територията на другата договаряща страна без визи до 90 дни в продължение на всеки един период от 180 дни, считано от датата на първото влизане.

Ходът днес е вследствие на решение за пълното спиране на прилагането на Споразумението между Европейската общност и Руската федерация за улесняване на издаването на визи на гражданите на ЕС и на Русия. 

ЕК нееднократно е призовавала за суспендиране и на двустранните визови спогодби на държавите членки с Русия, в частност на въведените с тях безвизови режими за притежатели на дипломатически и служебни паспорти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:44 | 12.10.22 г.
fallback
Още от Политика виж още