fallback

МВнР: Референдумите в Украйна са опит за легитимиране на инвазията на Русия

Българското правителство ще изготви механизъм за прием на руски граждани, които биха потърсили статут у нас

12:20 | 23.09.22 г.

Обявените от Москва референдуми за присъединяване към Русия на контролираните от руските сили Донецка и Луганска област и части от Запорожка и Херсонска област в Украйна са пореден опит за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Резултатите от тях няма да бъдат признати в международен план. Това заяви заместник-министърът на външните работи и говорител на Министерството на външните работи (МВнР) Костадин Коджабашев на редовния брифинг на министерството. Според ведомството тези действия ще изострят конфликта още повече.

"Те са единствено опит да бъде легитимирана военната инвазия на Русия, както и да се променят със сила международно признати граници. Със сигурност това ще изостри конфликта още повече", каза Коджабашев, цитиран от БНР.

Той заяви, че Министерството на външните работи следи с особено внимание развитието на конфликта между Украйна и Русия, и потвърди думите на българския министър на отбраната, че на този етап няма конкретна военна заплаха за страната ни. 

По думите му партньорите от ЕС и НАТО трябва да засилят подкрепата за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, а т. нар. референдуми и резултатите от тях няма да бъдат признати.

"Последните новини от Москва не са особено приятни, те говорят за ескалация на всички наши досегашни отношения и в съчетание с ядрената реторика и т.нар. референдуми тези доста тревожни събития засилват необходимостта от категорична и последователна подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна."

Правителството ще изготви механизъм за прием на руски граждани, които биха потърсили статут у нас, каза още той.

След разговори с посланика ни в Москва е станало ясно, че към момента няма българи, които да са потърсили съдействие за прибиране към България след обявената от руския президент частична военна мобилизация.

България ще подкрепи нови санкции срещу Русия, коментира военният министър Димитър Стоянов пред журналисти. „Страната ни винаги е следвала единната европейска позиция. Тя е твърде постоянна. Мисля, че и в този случай санкции ще бъдат подкрепени”, заяви Стоянов.

„Мобилизацията носи риск за националната сигурност, но заплахата от пряко въвличане на България в конфликта засега няма”, повтори днес министърът на отбраната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:22 | 23.09.22 г.
fallback
Още от Политика виж още