fallback

Колко важен е Александър Дугин? 

Този удар би трябвало да е шокирал Кремъл, а руското население губи илюзията, че войната в Украйна е далеч от него, твърдят анализатори 

07:14 | 23.08.22 г. 6
Автор - снимка
Създател

Невероятен ужас проличава от жестовете на мъжа, който на все още непотвърдено видео гледа горящия като факла автомобил край пътя. Твърди се, че това е Александър Дугин, бащата на руската журналистка Даря Дугина, която загина при бомбен атентат в събота. Според мнозина твърдения в публичното пространство именно той е бил мишена на взривното устройство под колата.

Ултранационалистът Дугин от десетилетия философства за радикалното различие на руската цивилизация, чиито ценности според него трябва да се разпространяват колкото се може по-далеч по геополитически път - с удоволствие и с военни средства. „Той беше ентусиазиран поддръжник на войната в Чечения през 2009 г., както и на анексирането на Крим през 2014 г.", казва пред N-ТV Улрих Шмид, професор по руска култура и общество в университета в Санкт Гален. „През май, когато в Одеса пламна дом на профсъюзите, Дугин заяви в известното си видео: „Това, което трябва да направим сега, е да убиваме, да убиваме, да убиваме“. 

В хватката на либерализма

Съответно Дугин е ентусиазиран от руското нахлуване в Украйна, като дори призовава за ново ниво на ескалация. Той казва, че вече не трябва да се говори за специална военна операция, а войната трябва да се води открито като такава. „Аргументът му е, че Украйна е в плен на вредния западен либерализъм и трябва да бъде освободена", обяснява Шмид.

В понеделник следобед руската служба за вътрешно разузнаване ФСБ обвини Украйна за нападението срещу дъщерята на Дугин. „Убийството" на Даря Дугина е било „подготвено и извършено от украинските специални сили", цитират руските информационни агенции ФСБ. Жената, която е поставила взривното устройство в колата, след това е избягала в Естония, страна от ЕС.

Ръководителят на руското марионетно правителство в „Донецката народна република" Денис Пушилин беше още по-бърз: още в неделя той обяви Украйна за отговорна за нападението над дъщерята на Дугин. „Терористите от украинския режим се опитаха да ликвидират Александър Дугин, но взривиха дъщеря му", заяви Пушилин в Telegram.

Путин се държи на разстояние от Дугин

Въпреки това, ако Дугин е представян в репортажите като съветник или дори "мозък" на Владимир Путин, Шмид, експерт по Русия, казва, че това е твърде преувеличено. „Той не е подставено лице на нито една от партиите в Думата, руския парламент, а Кремъл и Путин внимателно се държат на разстояние от Дугин“. 

Ако се съпостави с фантасмагориите на ултрадесния философ за разрушение, Путин никога не би бил достатъчно радикален. В продължение на години Дугин обвинява влиятелен съветник на Кремъл като Владислав Сурков, че използва идеологическото съдържание само за стабилизиране на собствената си власт - идеологията като средство за постигане на целта.

„Нова Русия" на украинския бряг

Това, което Русия сега се опитва да направи в Украйна, е нещо, за което 60-годишният ултранационалист настоява от десетилетия: „По-специално, целият украински черноморски регион трябва да премине под руски контрол, било то чрез анексиране, присъединяване към Руската федерация или дори създаване на нова псевдодържава Нова Русия "Новорусия"," - така анализаторът за Източна Европа Андреас Умланд описва вижданията на Дугин в ефира на швейцарската телевизия SRF.

Но дори и реалното влияние на Дугин върху Кремъл да е ограничено, убийството на дъщеря му е сериозен удар за руското правителство. В края на краищата Путин гарантира на руското население сигурност и стабилност. „Това, че е възможно такова очевидно много професионално извършено покушение на няколко километра от Москва, в центъра на властта, би трябва да шокира Кремъл", е оценката на експерта по Русия Шмид.

За страната това е поражение

Според него нападението също така е сигнал за обществеността, че руските власти не са в състояние да защитят адекватно хората, които изповядват много консервативна програма. „Нападението демонстрира уязвимостта на идеолозите в центъра на властта в Русия", казва Шмид. "За страната това е поражение“. 

Но не само руският режим е засегнат от нападението срещу Даря Дугина. С тази атака руското население губи илюзията, че войната в Украйна е далеч от него и следователно почти не го засяга. „Онези, които извършиха тази атака, показват много ясно: Русия не може просто да води необявена война в Украйна и да вярва, че тя няма да се пренесе и на руска територия", казва Улрих Шмид. Самите руснаци сега се сблъскват с разрушителната ярост, която руските войски нанасят в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:04 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Политика виж още