fallback

Ердоган: Турция не се нуждае от лихвени повишения

На страната й трябват увеличение на инвестициите, заетостта, производителността, износа и излишъка по текущата сметка, смята президентът

20:51 | 22.08.22 г. 2
Автор - снимка
Създател

Турският президент Реджеп Ердоган изключи възможността от лихвени увеличения в изказване след изненадващото понижение на лихвата от централната банка миналата седмица. На този фон инфлацията в страната се ускорява до малко над 80%.

„Това, от което Турция се нуждае, не е увеличение на лихвата, а увеличение на инвестициите, заетостта, производителността, износа и излишъка по текущата сметка“, каза Ердоган в Анкара в понеделник след среща на кабинета, цитиран от Bloomberg. Турция ще задава икономическите си политики на базата на своите собствени интереси и нужди, допълни той.

Турската централна банка понижи основната си лихва със 100 базисни пункта до 13% миналата седмица, сигнализирайки, че отговаря на възможно забавяне на производството. Нито един от 21 икономисти и анализатори, анкетирани от Bloomberg, не очакваше свиване.

„Икономическите теории не важат навсякъде, за разлика от физиката или математиката“, каза Ердоган. „Тези теории варират в съответствие с условията и силата на икономиката“, допълни той.

Турският президент коментира в понеделник и бъдещето на руско-украинския конфликт. Той заяви, че има за цел в най-близко време да организира в Турция преговори на президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски, съобщи БТА, позовавайки се на ТАСС.

Нашата цел е да  организираме среща на Путин и Зеленски в най-близко време, за да се разреши кризата в Украйна, заяви  Ердоган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Политика виж още