fallback

Второ правителство на Черна гора пада след вот на недоверие тази година

Политическото напрежение в страната е заради спорно споразумение с църквата за собствеността на манастири

09:30 | 20.08.22 г.

Парламентът на Черна гора гласува тази нощ вот на недоверие на правителството на премиера Дритан Абазович, предава Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това открива пътя за нови политически сътресения в малката балканска държава с излаз на Адриатическо море. Предишното коалиционно правителство на страната също бе свалено с вот на недоверие през февруари тази година, пише БТА.

Предложението, внесено от Демократичната партия на социалистите на Черна гора на президента Мило Джуканович, бе подкрепено от 50 депутати от Скупщината - 81-членния еднокамарен парламент. Само един техен колега гласува против, а останалите 30 народни представители бойкотираха вота на недоверие.

Гласуването бе предшествано от продължили 12 часа дебати.

"Имаме нужда от избори и стабилно правителство", подчерта инициаторът на вота, депутатът Даниел Живкович.

Политическото напрежение в Черна гора от няколко седмици е във връхната си точка, отбелязва АФП. Причината е спорно споразумение, подписано от кабинета със Сръбската православна църква (СПЦ) - вероизповеданието с най-много последователи в страната. Договорът урежда собствеността на стотици манастири и църкви на СПЦ в Черна гора. Част от черногорското общество обаче смята, че споразумението не защитава достатъчно интересите на държавата.

Президентът отдавна е яростен противник на СПЦ и е обвиняван, че иска да национализира нейните имоти. От седмици Мило Джуканович, който премина в опозиционния лагер, използваше споразумението, за да дестабилизира правителството и да предизвика предсрочни избори, отбелязва АФП.

Напрежението има геополитически измерения. Някога комунист, станал впоследствие архитект на независимостта на Черна гора - бившата югославска република, която последна се отдели от Сърбия - Джуканович вече вкара в НАТО страната, която също така е кандидат за членство в ЕС.

Черногорският президент иска на всяка цена да намали влиянието на СПЦ и да затвърди национална идентичност, различна от сръбската, дори това да означава създаването на нова, независима Православна църква, отбелязва АФП.

Една трета от 620-те хиляди жители на Черна гора са със сръбско самосъзнание. Някои националисти отричат черногорците да имат отделна идентичност.

СПЦ е доминиращата религиозна институция в Черна гора. Тя е обвинявана от своите противници, че служи на политическите интереси на Белград.

В страната има и Черногорска православна църква, която обаче има много малко последователи и не е призната от православния свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Политика виж още