fallback

Макар и в руини Мариупол все още е голям проблем за Русия и Украйна

Защитниците на обсадения пристанищен град пречат на войските на Москва, като не освобождават военен ресурс за други сражения

07:13 | 20.04.22 г. 20
Автор - снимка
Създател

Докато руските войски се струпват за очакваното пълно настъпление в източната част на Украйна, хиляди други военни обсаждат югоизточния град Мариупол в рамките на продължителна битка за изтласкване на силите на Киев от стратегически важното пристанище.

Защитниците на Мариупол осуетяват седемседмичните усилия на Русия да превземе града, който се намира в близост до сепаратистка територия, заграбена от украинските съюзници на Москва през 2014 г., когато Русия превзе и украинския Кримски полуостров.

Получаването на контрол над Мариупол ще позволи на Москва да претендира за част от украинската територия от Крим на Черно море до Луганск в източната част на Донбас и ще освободи хиляди руски войници, които да се присъединят към предстоящото нападение на изток.

За руския президент Владимир Путин, който се сблъска с ранни военни неуспехи на подстъпите към Киев и в Черно море, това може да бъде символична победа, която да изтъкне на 9 май - годишнината от съветската победа над нацистките германски сили през 1945 г. и голям руски национален празник, който Кремъл отбелязва ежегодно с голям военен парад в Москва.

„Това е символ на успеха, първата голяма военна победа, голям град“, казва пред The Wall Street Journal Игор Коротченко, полковник от запаса в руската армия и редактор на руското списание „Национална отбрана", което предлага анализи за националната сигурност на страната. Превземането на Мариупол ще има и военно значение, добавя той.

Кремъл не е коментирал пред WSJ значението на Мариупол за Русия. Александър Юшченко, член на Държавната дума на Русия от Комунистическата партия, наскоро заяви по държавната телевизия, че макар превземането на Мариупол да е важно, по-голяма награда би било „освобождаването на Донбас", в който се намира пристанищният град. По-рано тази година Путин призна независимостта на проруските региони в Донбас - декларация, която САЩ и други западни държави отхвърлиха като оправдание за завземане на украинска територия.

Способността на задържалите се в Мариупол да осуетяват руските атаки и отхвърлянето на призивите на Москва да се предадат, се вписва в патриотичните послания, които украинският президент Володимир Зеленски отправя ежедневно, и окуражава украинските сили в други райони.

Градът, който доскоро беше дом на около 400 000 души, със смесица от промишленост, пристанищни съоръжения и паркове на Азовско море, сега лежи в руини след седмици на руски бомбардировки, които разрушиха по-голямата част от инфраструктурата и жилищата му. Смята се, че хиляди цивилни са в капан, без достатъчно храна, вода и електричество. През последните дни Русия се е възползвала от въздушното си превъзходство в региона и е използвала бомбардировачи с далечен обсег, за да нанесе удари по града, твърди Украйна.

Наскоро Зеленски заяви, че продължаването на руските атаки срещу Мариупол и разгромът на украинските сили там ще сложат край на протакащите се вече няколко седмици мирни преговори с Русия.

Украинските сили в Мариупол успяха да окажат съпротива, като се оттеглиха в огромния стоманодобивен завод „Азовсталь" в града, където има подземни убежища за ядрени бомби с електрозахранване и мрежа от тунели, твърдят военни анализатори. Укрепените структури позволяват на украинските бойци да се придвижват и да заемат позиции за престрелки с руските сили.

Подземните съоръжения в източния край на центъра на града са защитени от тонове стоманобетон, който може да бъде дебел няколко метра, твърди руски военен анализатор, който говори пред медията при условие за анонимност заради новия закон за цензурата на Москва, който заплашва с дълъг затвор за коментари, за които се смята, че омаловажават или подкопават руската армия. Вътре има легла и вероятно хранителни запаси, съхранявани в подготовка за ядрена война. Макар и да имат значително превъзходство по брой и огнева мощ, руските сили трудно биха могли физически да изгонят защитниците, казва анализаторът.

Западните анализатори смятат, че украинските сили са били снабдени с храна и боеприпаси преди началото на войната на 24 февруари, надявайки се да издържат на дългата битка.

„Руските командири ще бъдат обезпокоени от времето, което е необходимо за овладяването на Мариупол", заяви в понеделник британският вицемаршал от военновъздушните сили Мик Смит, аташе по отбраната на Лондон във Вашингтон, обобщавайки разузнавателния анализ на британското министерство на отбраната. „Съгласуваната украинска съпротива подлага на сериозно изпитание руските сили и отклони хора и материали, забавяйки настъплението на Русия на други места“.

Министерството на отбраната на Украйна заяви в неделя, че разследва съобщения, според които части от морските сили на Русия са подготвяли морска атака срещу Мариупол. Пентагонът не можа да потвърди това, но заяви в понеделник, че е възможно да се извърши десант. Русия има поне един кораб за десантиране на танкове в Азовско море, близо до Мариупол, и други по-далеч в Черно море.

Според руски военни специалисти Москва е ангажирала около 10 000 войници за превземането на Мариупол. Дори и Русия да ерозира украинските сили в града до степен, в която ще може да обяви победа, Москва вероятно ще трябва да задържи част от войските си, за да контролира града и да се бори с очакваното съпротивително движение, смятат анализаторите.

Високопоставен представител на отбраната на САЩ заяви в понеделник, че превземането на града ще освободи почти дузина батальонни тактически групи, всяка от които обикновено се състои от 700 до 900 войници, които могат да бъдат използвани на други места в Източна Украйна.

Много военни анализатори смятат, че Русия в крайна сметка ще превземе Мариупол, като се имат предвид ресурсите, които е вложила в борбата.

„В крайна сметка Русия има ресурсите да превземе града, стига да е готова да плати разходите", казва Дилън Лий Лерке, водещ анализатор в консултантската компания за разузнаване Janes . „Това просто ще отнеме животи и време“.

Битката придобива извънредно големи размери и за двете страни поради местоположението на Мариупол и историята на неговите защитници. Градът е жизненоважна врата за огромния износ на зърно от Украйна, на който много други държави разчитат за храна. Пристанището, разрастващият се стоманодобивен комбинат и други промишлени съоръжения превръщат Мариупол в икономически двигател на предвоенната икономика на страната и в награда за този, който контролира региона, когато боевете утихнат.

Сред украинските сили, които защитават Мариупол, е полк „Азов" - милиция, създадена през 2014 г., която първоначално включва някои крайно десни националисти, а по-късно е включена в Националната гвардия на Украйна. По време на боевете в Донбас, започнали през 2014 г., полкът освободи Мариупол от подкрепяните от Русия сепаратисти.

Русия оправдава инвазията си в Украйна отчасти като усилие да отърве страната от хората, които Москва нарича нацисти, които сега я контролирали.

Според някои западни анализатори представянето на защитниците на Мариупол като нацисти и трудностите, които Москва среща при превземането на града, вероятно ще подтикнат руските сили към още по-брутална тактика на обсада.

„Ако един войник не се движи напред и не постига успехи, значи моралът му се понижава и той мисли само за собствената си безопасност, а не за постигането на цели, които дори не разбира", казва Михал Ях, ръководител на комисията по отбрана в полския парламент, който участва в усилията на Варшава да подкрепи Украйна срещу Русия.

Вицемаршалът на авиацията Смит добавя, че „насочването на Русия към населени места в Мариупол е близък до подхода на Русия към Чечения през 1999 г. и Сирия през 2016 г.", където тя превръща градовете в руини, за да смаже съпротивата.

Министерството на отбраната на Русия твърди, че не атакува цивилни граждани, а държавната телевизия многократно е излъчвала снимки на руски войници, които според нея помагат на жителите на Източна Украйна, бомбардирани от силите на Киев. То обвинява украинските войници, че използват цивилни граждани като жив щит и им пречат да напуснат страната по хуманитарни коридори - твърдение, което официални лица в Киев отричат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Политика виж още