fallback

Премиерът на Украйна ще посети Вашингтон с финансова делегация

Това ще е първата възможност ключови украински официални лица да се срещнат лично с финансови представители от развитите икономики след нахлуването на Русия

07:37 | 16.04.22 г. 10

Украинският премиер Денис Шмигал и високопоставени украински финансови представители ще посетят Вашингтон следващата седмица по време на пролетните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, съобщиха запознати с плановете източници, цитирани от Ройтерс.

Шмигал, финансовият министър Серхий Марченко и управителят на централната банка Кирило Шевченко ще имат двустранни срещи с финансови представители на страните от Г-7 и други и ще участват в кръгла маса за Украйна, чийто домакин ще бъде Световната банка в четвъртък.

Събитието ще бъде първата възможност ключови украински официални лица да се срещнат лично с финансови представители от развитите икономики след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари.

Очаква се темата за отражението на руската агресия в Украйна да доминира по време на срещите следващата седмица на високопоставени икономически представители от страните членки на МВФ и Световната банка, както и Г-7 и Г-20. Също така се очаква МВФ да понижи прогнозите си за растежа на световната икономика в резултат на войната.

Срещата в четвъртък ще бъде по-скоро кръгла маса, отколкото конференция на дарители, въпреки че както МВФ, така и Световната банка са създали отделни сметки, за да могат да обработват и прехвърлят дарения, а следващата седмица се очаква да бъде обявено отпускането на още средства за Украйна.

Събитието ще даде възможност на официалните лица да обсъдят физическото опустошение и икономическите последици от войната, както и продължаващото функциониране на банковия и финансов сектор на Украйна. "Без подкрепа сега няма да има възстановяване в бъдеще", казва един от източниците на Ройтерс.

От Световната банка не са коментирали събитието засега. Президентът на Световната банка Дейвид Малпас обяви на събитие във Варшава тази седмица, че банката подготвя пакет в подкрепа на Украйна на стойност 1,5 млрд. долара.

Изпълнителният съвет на МВФ одобри миналата седмица създаването на нова сметка, която дава на дарителите и международните групи сигурен начин за изпращане на финансови ресурси в Украйна. Канада, един от основните поддръжници на Украйна, предложи да изплати до 1 млрд. канадски долара през новата сметка, която ще се администрира от МВФ.

Сметката ще позволи на дарителите да предоставят безвъзмездни средства и заеми, за да помогнат на украинското правителство да отговори на своите бюджетни нужди и да стабилизира икономиката си, докато продължава да се защитава от инвазията на Русия.

Миналата седмица украинският финансов министър Марченко каза, че правителството му търси около 4 млрд. евро външно финансиране в допълнение към около 3 млрд. евро, които вече е получило, за да се справи с бюджетния дефицит.

В петък Денис Шмигал съобщи, че Украйна е постигнала споразумения за финансова подкрепа на стойност 13 млрд. йени (103 млн. долара) от японското правителство, както и за 500 млн. канадски долара (396,5 млн. щатски долара) помощ от Отава.

"Това са средства за финансиране на нашите основни нужди", заяви той в телевизионно обръщение и добави: "Договаряме помощ на всички нива с всеки, който може да помогне".

Междувременно президентът на Украйна Владимир Зеленски съобщи, че около 2500 до 3000 украински войници са били убити за седем седмици война с Русия и около 10 хил. са били ранени. Броят на цивилните жертви е по-трудно да се изчисли, каза той пред CNN в петък.

"Много е сложно да се говори за цивилните, тъй като в южната част на нашата страна, където градовете и селата са блокирани - Херсон, Бердянск, Мариупол и района на изток, където се намира Волноваха - ние просто не знаем колко хора са загинали в тази зона, която е блокирана", заяви Зеленски.

Според него от 19 хил. до 20 хил. руски войници са били убити по време на войната. Москва съобщи миналия месец, че 1351 руски войници са били убити и 3825 са ранени.

Засега числата на нито една от страните не са потвърдени от независими източници.

В ранните часове в събота в украинската столица Киев и в западния град Лвов е имало експлозии, съобщават местни медии, цитирани от Ройтерс. Сирените за въздушно нападение са се включили над по-голямата част от Украйна рано в събота. Засега няма официално потвърждение за експлозиите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Политика виж още