fallback

Още европейски лидери се срещнаха със Зеленски в Киев

Борис Джонсън и Карл Нехамер са разговаряли в събота с украинския президент

18:13 | 09.04.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Украинският президент Володимир Зеленски е провел среща с британския си премиер Борис Джонсън в Киев в събота, съобщиха от екипа на украинския лидер в събота.

„В момента започна визита на Борис Джонсън в Киев със среща на четири очи с президента Зеленски“, заяви Андрей Сибиха, началник на президентския кабинет, цитиран от Ройтерс.

По-рано Зеленски проведе среща и с австрийския канцлер Карл Нехамер.

На обща пресконференция украинският лидер посочи, че страната му „винаги е готова“ да води преговори с Русия, цитиран от БТА.

„Украйна винаги е казвала, че е готова за преговори и търси всяка възможност за спиране на войната. Едновременно с това, за съжаление, виждаме подготовка за важни, според някои дори решителни боеве в източната част на страната“, каза Зеленски на обща пресконференция.

Нехамер бе на посещение в Киев, за да изрази подкрепа за украинското правителство. Той посети и град Буча, където украинските власти съобщиха, че стотици цивилни са били избити от руските сили. При пристигането си в Украйна австрийският канцлер каза пред журналисти, че зверствата в Буча трябва да бъдат цялостно разследвани от независими международни експерти.

„Готови сме да се бием и паралелно с това да търсим дипломатически пътища за спиране на тази война. Едновременно с това винаги сме възнамерявали да водим диалог“, заяви на днешната пресконференция Зеленски. „В източната и южната част на страната виждаме концентрация на оръжие, военно оборудване и войски, които се готвят да окупират още една част от нашата територия“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:46 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Политика виж още