fallback

Какво знаем досега за ракетната атака в Краматорск?

Русия отрича каквато и да е отговорност, но в аргументацията ѝ лъсват редица пропуски

20:03 | 08.04.22 г. 4

Хиляди чакат влака си на гарата в Краматорск. Изведнъж се чуват две експлозии и сградата е ударена от две ракети. Руската страна отхвърля всякаква отговорност, но в аргументацията ѝ има очевидни пропуски. Преглед на известното за това.

Какво се случи?

Сутринта две ракети удариха железопътната гара на контролирания от Украйна град Краматорск. Хиляди хора чакат да тръгне евакуационният влак. При въздушния удар са загинали най-малко 50 души. Сред тях има пет деца, съобщи губернаторът на Донецка област Павло Кириленко, цитиран от портала strana.news. Освен това са ранени 98 души, от които 16 деца, каза той. Украинският президент Володимир Зеленски разпространи снимки на мястото на нападението в Instagram. Междувременно в пресата се появяват и многобройни снимки, показващи ужасяващия край на опита за бягство: На снимките се виждат многобройни трупове и локви кръв на двора на гарата.

Преди това минаваше ли гладко евакуацията?

Не. Откакто руската армия обяви промяната в стратегията си, като твърди, че се фокусира основно върху Източна Украйна, все повече хора от региона се опитват да избягат на запад. Неотдавна украинското правителство също призова за това. Но още вчера, четвъртък, очевидно последната железопътна линия под украински контрол, водеща на запад, беше подложена на руски обстрел. „Временно три евакуационни влака са блокирани в Словянск и Краматорск", съобщи ръководителят на железниците Олександър Камишин в Telegram в четвъртък. Въпреки това няколко хиляди души вече са успели да напуснат размирния регион.

Кой е отговорен за ракетната атака срещу железопътната гара?

Украйна и Русия се обвиняват взаимно. Руските военни са атакували обикновена железопътна гара, заяви украинският президент Зеленски по време на обръщението си към финландския парламент. Хората са чакали на гарата влаковете си, за да бъдат евакуирани в безопасни райони. Кремъл отрича всякаква отговорност - и, обратно, обвинява украинската страна.

 

Защо аргументът на Кремъл не е състоятелен?

 

Москва посочва намерените отломки. И проруските сепаратисти, и украинският президент Зеленски твърдят, че е използвана ракета "Точка-У", както се вижда от снимките. Тази ракета датира от съветската епоха и не се смята за много точна. Докато Украйна все още разполага с някои от тях, Русия твърди, че вече не ги използва. Но статии и доклади от последните седмици и месеци опровергават това. Наскоро руска държавна медия, управлявана от Министерството на отбраната, показа във видеоклип използването на въпросния тип ракета. Те очевидно са били използвани по време на съвместното военно учение между Русия и Беларус в средата на февруари. Освен това има и доклад на оръжейни експерти от правозащитната организация Amnesty International. Те установяват, че ракета от типа "Точка-У" вече е била използвана в Донецка област малко след началото на войната. Пострадала е болница. Според анализа са убити четирима цивилни.

Какви са проблемите в аргументацията на Русия?

Един преглед на социалните медии показва, че в аргументацията има пропуски. Така например в проруски канал в Telegram късно вечерта беше написано: „Гражданите, които в момента се евакуират от Славянск, Краматорск и близките градове, се съветват да не пътуват с влак“. Както съобщи руският разследващ уебсайт The Insider, няколко руски пропагандни канала първи разпространиха съобщения, че е имало нападение срещу железопътна гара в Краматорск. По-късно обаче те са променени или заличени, след като става ясно, че са били убити цивилни граждани. Освен това в Telegram се разпространява видеоклип, за който се твърди, че показва изстрелването на две ракети от района на Шахтьорск. Градът се намира в региона на Донецка област, контролиран от проруските сепаратисти.

А руската агенция „РИА Новости“ публикува информация за взрива в Краматорск преди да се случи. Съобщението за удара се появи на страницата на изданието в Twitter в 10:25 ч., въпреки че съобщенията за експлозиите на гарата се появиха в 10:30 ч. Самите ракети са изстреляни именно в 10:25 ч. На скрийншота се вижда, че съобщението е публикувано чрез TweetDeck.

Тази услуга позволява да зададете времето за публикуване на предварително подготвени публикации. Е, предвидило ли е държавното издание трагедията?

А какво може да се каже за надписа върху остатъците от едната ракета?

Не е ясно какво точно означава това. Ракетата не удря гарата, а зелена ивица пред нея. Снимката беше разпространена и от президента Зеленски. На една от ракетите беше написано на кирилица: „За децата". Възможно е това да е част от руската пропаганда, която от години разпространява необосновани неистини за предполагаем геноцид в Донбас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Политика виж още