fallback

Испания: Не трябва да изключваме наказателно преследване срещу Путин

Руският лидер не трябва да остава „ненаказан“, каза испанският министър на отбраната Маргарита Роблес

19:11 | 28.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Наказателно преследване срещу руския президент Владимир Путин не трябва да се изключва като възможност заради действията на Русия срещу Украйна. Това заяви испанският министър на отбраната Маргарита Роблес, цитирана от Euravtiv.

В интервю за испанския в. El País от неделя тя отбеляза, че руският лидер не трябва да остава „ненаказан“, тъй като руската инвазия в Украйна е „абсолютно неприемлив военен акт“ и има вероятност за наказателно преследване срещу него.

„Законово не бих посмяла да дам квалификация в момента, тъй като инвазията не е завършила, но е абсолютно неприемлив военен акт, който без съмнение трябва да има правни последици“, Роблес обясни.

„Надявам се, че (санкциите) ще са по-строги, ако няма оттегляне, но е вярно, че се случват убийства“, коментира тя и допълни, че когато има нарушаване на правната система, „възможността за наказателни последици съществува“.

В събота Испания изпрати първи доставки хуманитарна помощ за Украйна и скоро ще изпрати оборудване в защита на цивилните в страната, включително бронежилетки, каски и други.

Друга пратка от 20 тона хуманитарни помощи – най-вече медицински материали, в рамките на инициативата на Европейския съюз „Отбор Европа“ също е била изпратена, обяви още испанското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:49 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Политика виж още