fallback

Швейцарските компании се насочват към Индия с търговско споразумение за 100 млрд. долара

Компаниите се стремят да се възползват от силния икономически растеж на страната, но остават ангажирани и с Китай

11:34 | 28.10.24 г.

Инвестициите на швейцарски компании като инженерната ABB и транспортната Kuehne+Nagel в Индия нарастват и се очаква регионална търговска сделка на стойност 100 млрд. долара да отвори страната за компании, които от дълго време се насочват към Китай, предава Ройтерс.

Привлекателността на Индия вече отразява по-широка промяна сред компаниите в Европа, които искат да балансират разходите от търговски спор между САЩ и Китай и признанието, че в сравнение с Индия китайската икономика губи пара.

Но Търговското и икономическо партньорство (TEPA), подписано през март с Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA), чийто най-голям член е Швейцария, вероятно ще предостави допълнителен стимул за швейцарски инвестиции, след като бъде ратифицирано, тъй като ще намали митата върху износни стоки от шоколади до часовници и машини.

Съгласно споразумението EFTA, чиито други членове са Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, ще инвестира 100 млрд. долара в Индия и ще се възползва от по-лесния и по-евтин достъп до индийския пазар с 1,4 млрд. души. Индия очаква споразумението да повиши износа ѝ на лекарства, дрехи и машини.

„Сега Индия наистина процъфтява“, казва Мортен Вирод, главен изпълнителен директор на ABB, доставчик на компоненти за електрическа и индустриална автоматизация, който разширява присъствието си в Индия, след като поръчките му нараснали средно с 27% на година през последните три години.

За да отговори на търсенето, ABB строи заводи, офиси и изложбени центрове в Индия, като от 2023 г. насам са завършени осем проекта, а работната ръка е увеличена от 6000 на 10 хил. души от 2020 г. насам.

Индия, която сега е пети по големина пазар за ABB, е напът да стане трети по големина след САЩ и Китай до няколко години, отбеляза Вирод.

„Инвестициите ни в Индия подкрепят този растеж с повече местно производство, а също и с много повече научно-развойна дейност, за да можем да правим дизайни в Индия за Индия“, допълни той.

Макар че значението на страната нараства, ABB остава ангажирана с Китай, уточни Вирод. Този възглед се споделя и от други компании.

По-ниски мита

Нито една от компаниите, с които Ройтерс е разговаряла, не е заявила, че инвестира в Индия конкретно поради споразумението TEPA, което все още не е влязло в сила, но швейцарското правителство и поддръжници на бизнеса очакват сделката да повиши търговията и инвестициите.

Споразумението все още трябва да бъде одобрено от парламента и се очаква да влезе в сила в края на 2025 или началото на 2026 г.

Бързият растеж на Индия засилва интереса на Швейцария. МВФ очаква индийската икономика да отбележи ръст от 7% тази година и от 6,5% през 2025 г., изпреварвайки прогнозите за растеж от съответно 4,8% и 4,5% за Китай. МВФ очаква тенденцията да се запази до края на десетилетието.

Китай отдавна привлича повече преки чуждестранни инвестиции от Швейцария, но през 2021-2022 г. Индия пое лидерството, сочат данни на Швейцарската национална банка.

„Правенето на бизнес в Китай стана по-трудно, тъй като икономиката там не се представя толкова добре и също така съществува риск от мащабни конфликти – икономически или други, с Китай“, коментира Филип Рейх, председател на Швейцарско-Индийската търговска камара, който счита, че търговското споразумение „ще промени правилата на играта“.

Според Рейх около 350 швейцарски компании вече оперират в Индия, а други ще последват примера им.

TEPA ще намали митата върху 94,7% от износа до нула спрямо средно 22% сега, това ще даде на швейцарските компании предимство пред конкурентите им в Европейския съюз (ЕС) и Великобритания, които продължават да преговарят по споразумения с Индия, коментира министърът за бизнеса Ги Пармелен.

В замяна на инвестициите на базирани в EFTA компании за 100 млрд. долара в рамките на 15 години, които се очаква да създадат 1 млн. работни места, Индия обеща да осигури благоприятен инвестиционен климат.

Какво означава това, не се уточнява конкретно отвъд промените в митата, но и двете страни приеха да установят инвестиционни възможности и да помогнат на компаниите да се справят с проблемите.

„TEPA ще бъде от полза за всички“, коментира Пармелен и посочи намаляването на митата и на административното бреме.

„Червен килим“

Флорин Мюлер, ръководител на Swiss Business Hub, част от Швейцарската агенция за насърчаване на търговията в Мумбай, отбеляза, че TEPA ще постави Индия „на картата“ за швейцарските компании и ще разгъне „червен килим за тях да дойдат и да инвестират“.

По-малки компании като Feintool вече се установяват там. Компанията, специализирана в прецизните компоненти, изгражда първия си завод в Индия близо до западния град Пуне, в който ще работят до 200 души, след като той отвори врати догодина.

Заводът, който ще произвежда части за механизма за накланяне на седалките в автомобилите, ще отговори на търсенето от индийски и чуждестранни клиенти за местен доставчик, което улеснява и ускорява получаването на точните компоненти.

„Виждаме огромен потенциал в Индия“, казва управляващият директор на Feintool за страната Тобиас Грис.

Швейцарският износ за Индия все още е скромен. Страната е купила само 1,5% от общия машинен и електрически износ на Швейцария през 2023 г., въпреки че делът ѝ е нараснал с близо 8%.

В същото време Kuehne+Nagel увеличава работниците си в Индия до 4800 спрямо 2850 от 2019 г. насам и открива нови логистични центрове в Ченай, Гуруграм и Калкута тази година.

Управляващият директор за Индия Аниш Джха заяви, че програми на правителството като Националния логистичен план на Индия, който предвижда големи инвестиции в пътища, железопътни линии и пристанища, са от полза.

Инициативата намалява транспортните разходи, стимулира растежа и подкрепя Kuehne+Nagel, чиито приходи в Индия растат над два пъти по-бързо от средното равнище в групата като цяло.

„Наблюдаваме значителен растеж в Индия и сме ангажирани да засилим присъствието си тук. Много сме оптимистични“, коментира Джха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 28.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още