fallback

Бизнесът в Русия се опасява от фалити заради действията на централната банка

Вероятно ще има още едно повишаване на основния лихвен процент в Русия до края на годината

14:33 | 27.10.24 г. 2
Автор - снимка
Създател

През миналата седмица Руската централна банка повиши лихвата до 21% - нивото, с което институцията спаси икономиката в първите дни на войната в Украйна. Целта е ограничаване на инфлацията, която според официалната статистика е 8,4% към 21 октомври.

Но дори и приближените до руския президент Владимир Путин бизнесмени започнаха да се притесняват от случващото се. Ръководителят на  държавната корпорация"Ростех" Сергей Чемезов коментира пред руски медии, че високата лихва заплашва с фалити индустрията в страната, защото повишава цена на привлечения капитал, посочва Newsweek.

"Никоя дейност няма доходност от 20%, освен може би търговията с наркотици. Но дори и продажбата на оръжия не генерират такива печалби", казва Чемезов и допълва, че при това положение е неизгодно за компаниите да търсят заеми и вероятно ще се стигне до фалити.

Според директорът на "Ростех" компании като неговата - развиваща високотехнологични продукти, са сред най-засегнатите, защото предварителните плащания от клиентите покриват към 30-40% от стойността на продукцията, а останалите са от заеми. Сега високите лихви "изяждат" маржовете на печалбата.

Опасенията на бизнесмена са, че икономиката на Русия върви към стагфлация - бавен икономически растеж и невъзможност за овладяване на инфлацията.

В началото на октомври и друг близък до руския президент бизнесмен - собственика на "Северстал" Алексей Мордашов, отбеляза, че Руската централна банка "отива твърде далеч". Според него инфлацията в размер на 8-9% не е сериозен проблем, но увеличените лихва - спират икономиката.

Инфлацията в Русия се подхранва от плащанията за войната в Украйна, които растат непрекъснато. Затова и централната банка заяви, че повишаване на лихвите може да има и на следващото заседание, насрочено за 20 декември.

"Инфлационните очаквания продължават да растат. Растежът на вътрешното търсене значително изпреварва възможностите за разширяване на предлагането на стоки и услуги", се казва в съобщението на институцията от петък (25 октомври).

По данни на Руската централна банка през септември базовата инфлация е 9,1%, а до края на годината ще се движи в диапазона 8-8,5%. Икономиката се забавя спрямо първата половина на годината и една от причините е липсата и на достатъчно трудова сила и ограниченото предлагане.

Руската икономика прегрява

Руската икономика прегрява, но Владимир Путин може да си позволи да воюва още, пише в материал и The Washington Post. Причината са приходите от продажбата на петрол и неефективни западни санкции, които позволяват достъп до важни за военната индустрия части. Експерти, цитирани от WP, определят санкциите срещу Русия като неефективни, защото не се отразяват на средния руснак - те продължават да могат да си купят западни стоки, защото получават по-големи заплати и имат достъп до западни стоки, дори и луксозни. По този начин руското общество не би се обърнало срещу властта.

Изданието посочва, че инфлацията се подхранва именно от високите заплати - и на военните, и в несвързаните с войната сектори, които трудно иначе успяват да намерят персонал. При това положение социални разходи - за образование, здравно обслужване и т.н., ще бъдат намалени, но дори и това няма да се отрази на управлението на Путин, който поддържа властта си с авторитарни методи, посочва още изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:47 | 27.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още