fallback

Потребителските настроения в САЩ се покачват до шестмесечен връх заради по-ниските лихви

Мярката за условията за закупуване на дълготрайни стоки се повишава до четиримесечен връх

20:36 | 25.10.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Настроенията сред потребителите в САЩ се подобряват през октомври до шестмесечен връх, тъй като домакинствата станаха по-оптимистични относно условията за закупуване, отчасти поради по-ниските разходи за финансиране, съобщава Bloomberg.

Индексът, който оценява настроението на потребителите, се повишава през октомври до 70,5 пункта спрямо 70,1 пункта месец по-рано, става ясно от доклад на Мичиганския университет. Междинното отчитане показваше ниво от 68,9 пункта.

Потребителите очакват цените да се покачат с годишен темп от 2,7% през следващата година, без промяна спрямо предходния месец. Те смятат, че разходите ще се увеличават средно с 3% през следващите 5 до 10 години, което е спад от 3,1%, прогнозирани през предходния месец.

Мярката на университета за условията за закупуване на дълготрайни стоки се повишава до четиримесечен връх, тъй като повече от половината потребители посочват, че очакват допълнително облекчение на лихвените проценти през следващата година. Това предполага, че потребителските разходи ще останат устойчиви и ще помогнат за укрепване на икономиката на САЩ.

Освен това очакванията за доходите на домакинствата се повишават до най-високото си ниво от юни насам, като анкетираните са по-оптимистични за пазара на труда.

„Делът на потребителите, които спонтанно споменават високите лихвени проценти като отрицателен фактор за условията за закупуване на жилища, дълготрайни стоки и превозни средства, намалява“, изтъква Джоан Сю, ръководител на отдела, провел проучването.

В същото време потребителите с по-ниски доходи продължават да очакват по-малък ръст на доходите от тези, които печелят повече, показва докладът.

Президентските избори в САЩ, които ще се проведат след по-малко от две седмици, също оказват влияние върху очакванията. Проучването показа, че настроенията сред републиканците и независимите гласоподаватели са се повишили до най-високите нива от април, докато доверието е спаднало леко сред демократите.

Тези резултати може да отразяват нарастващото доверие сред републиканците, че бившият президент Доналд Тръмп ще надделее над Камала Харис. По-малък дял от анкетираните потребители очакват вицепрезидентът да спечели.

Индикаторът за текущите условия се повишава до четиримесечен връх от 64,9 пункта, докато показателят за очакванията леко се понижава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:36 | 25.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още