IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

На срещата на БРИКС Китай потвърди възките си с Русия, Москва не се отказва от Иран

Организацията ще има водещо значение в новия многополюсен свят, обеща Владимир Путин

14:50 | 23.10.24 г. 24
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

На срещата на БРИКС в Казан руският президент Владимир Путин има рядката възможност да докаже, че страната му не е изолирана и все още има приятели. Форумът събра 32-ма световни лидери, сред които основателите на организацията, но без бразилския лидер Луиш Инасиу Лула да Силва, който по медицински причини не може да пътува, но включително турският президент Реджеп Тайип Ердоган и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

По време на приветствията китайският президент Си Дзинпин отново засвидетелства приятелството си с Путин и заяви, че двете страни са заедно във времена на "тектонична трансформация", когато светът претърпява сериозни промени и сътресения.

Си припомни, че връзките между двете страни датират от столетия и че през Казан е преминавал пътят на чая от Китай към Русия преди 400 години, става ясно от публикация в сайта на Кремъл. От своя страна, Путин го уведоми, че в Татарстан е построен логистичен център, през който минават товарите между двете страни, кръстен "Дън Сяопин".

През 2022 година, няколко дни преди да нахлуе в Украйна, Путин и Си заявиха своето "приятелство без граници" в опит да се противопоставят на господството на САЩ. Именно войната в Украйна може да бъде най-сериозният тест на това приятелство, коментира CNBC по повод направените заявки в Казан.

Пекин много внимава да не бъде замесен с Русия директно във войната и официално не доставя оръжие или други продукти, но анализатори отбелязват, че засилване на санкциите на САЩ към Китай могат да тласнат Си по-близо до Русия.

Участието на Северна Корея в Украйна, както и ядрените заплахи на Москва обаче са точките, които имат потенциал да разделят двамата лидери.

В Казан Путин разговаря и с премиера на Индия Нарендра Моди, който използва възможността да го призове за намиране на решение на войната в Украйна по мирен път, както и с президента Сирил Рамафоса, който обаче обърна внимание на предизвикателствата пред БРИКС и на вътрешнополитически проблеми пред собствената си страна Република Южна Африка.

Интересни изглеждат и отношенията между Русия и Турция. Преди заседанието се заговори, че Анкара ще поиска да се присъедини към БРИКС, а официално страната се опитва да заеме, както я нарича, "балансирана" позиция спрямо войната на Русия в Украйна. Турция официално не признава санкциите срещу Русия, но и беше една от първите предоставили подкрепа за Киев (дроновете "Байрактар") и подкрепя териториалната цялост на Украйна.

Публикация във Financial Times преди дни казва, че Турция е спряла да доставя на Русия западни стоки с възможна двойна употреба, използвани от военнопромишления комплекс. В същото време Анкара не спира да си купува от руския петрол, продаван с отстъпка от Москва.

В своето встъпление на срещата на БРИКС в разширен състав Путин обеща повече роля на Глобалния юг във "формиращия се многополюсен свят", отбелязвайки, че организацията ще има водещо значение. Малко по-рано, в тесен състав между членовете на организацията, Путин прикани да бъдат дискутирани основни въпроси, включително и регулиране на "острите регионални конфликти".

Русия не се отказва от връзките си с Иран

Дори и на фона на задълбочаващото се напрежение в Близкия изток Москва остава зад Иран и подкрепяните от него групировки "Хизбула" и "Хамас". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е категоричен пред CNBC, че Москва и Техеран развиват отношенията си в различни сфери и ще продължат да го правят и в бъдеще. Той обаче не отговаря на въпроса дали Иран е поискал подкрепа срещу Израел.

Близо две години Иран помага на Москва във войната ѝ в Украйна, доставяйки дронове и сега очаква да получи подкрепа на свой ред, посочва още CNBC. И двете страни отричат да си доставят оръжие една на друга, но в Украйна летят ирански дронове Shahed, а позиции на Израел са обстрелвани с "Катюша" - системата за залпов огън, използвана още във Втората световна война.

Според анализатори, цитирани от CNBC, в момента Иран се нуждае повече от всякога от системи за  противовъздушна отбрана (ПВО) и разчита на Русия (въпросът е доколко Москва може да отговори на това искане на фона на украинските атаки, които поразяват дори и стратегически военни обекти на територията на Русия).

Иран вече е част от БРИКС и срещата в Казан може да подскаже как Путин ще продължи приятелството си с Техеран. Има очаквания, че той ще подпише споразумение за сътрудничество със своя ирански колега Масуд Пезешкиан, което ще бъде сигнал за задълбочаване на сътрудничеството, вероятно и на военно ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

24
rate up comment 0 rate down comment 5
гъбко
преди 2 дни
Я, Педро скъзито се развихрил с отрицателната енергия. Ударил е по некое и друго плюсче и минусче. Тва е да си пенция-безделник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 6
гъбко
преди 2 дни
До: data Хаха , особено Китай и Индия . Те не успяха да се разберат кой да прави иглите за ваксините за Ковид-19 та за нещо друго ще се разбират? Те имат нещо общо само на общите снимки ... :))) ... Въобще толкова полюси са се събрали в една кошница та знае ли се . Като извадиш Поднебесната и им видиш на останалите индустриалният БВП , без петрола , въглищата и газът , и ще настане голем смех , един такъв кънтящ от разните празни ъгли на кошницата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 14
Доктор_Проктор
преди 2 дни
Навремето имаше социалистическа валута и какво стана накрая ?И като ( никога ) си направят собствена валута с кой ще търгуват с нея ?Самолети, технологии, лекарства, софтуер ще купуват от САЩ и ЕС с такава валута ли ?То даже не е смешно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 13
FireT
преди 2 дни
До: sssaaa: A ти защо плюеш съюз, от който си част бе калъ.F? Добре ти е в ЕС с всички облаги и тръгнал да промотира нов икономически ред. Аланкоолу, брикс е нищо повече от поредния напън на Жужи да намери средстава за подхранване на войната.Май ти трябва да подминаваш целия сайт и да ходиш в групата на Брейка,копейка и други плъхове. Че там ще се превъзбуждате в прослава на азиатските орди. А за ника ми - много бих искал да се запознаем и да ти обясня, че съм реален,а не просто профил на друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 14
data
преди 2 дни
Ного готина статия , нов много полюсен свят , Китай , Индия и Иран ,чудесно - някой за позицията на СА ще спомене ли нещо или още ще се правите на не разбрали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 2 дни
Пишурки? Вазелинче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 15
data
преди 2 дни
БРИКС - компот от не умити сливи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 14
Алехандро
преди 2 дни
Обобщавам за безаналоговите празни форумни русоробски кратуни:"В декларацията на страните от БРИКС много ясно е посочено, че приемат водещата роля на Международната търговска организация, на МВФ и на Г20. Т.е. световна търговия и световна финансова система, а не създаване на своя собствена такава."Хахахахаха! На путин му го ... на два ката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 15
Алехандро
преди 2 дни
За системата за разплащания пълен провал. т. 12 "Мы признаем определяющую роль БРИКС в процессе усовершенствования международной валютно-финансовой системы (МВФС)... В этой связи мы принимаем к сведению Аналитический доклад председательства России"."Приемам за сведение" на бюрократичен език означава - в кошчето. Има пожелания за двустранни разплащания, но нищо конкретно за обща система.На нормален език - провал. Можете да видите сами декларацията на сайта на Кремъл.http://static.kremlin.ru ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 13
Алехандро
преди 2 дни
Излезе общата декларация на БРИКС от срещата в Казан. Прелистих я набързо, защото е 43 страници и над 100 точки.За Украйна пише само в точка 36, "Мы напоминаем о национальных позициях в отношении ситуации на Украине". На човешки език това означава, че нямат обща позиция, а си остават на предишните национални позиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още