fallback

Вилроа: Инфлацията в еврозоната вероятно ще достигне целта на ЕЦБ в началото на 2025 г.

Управителят на Френската централна банка очаква още намаления на лихвите през следващите заседания на ЕЦБ

14:00 | 19.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Ръстът на потребителските цени в еврозоната вероятно ще достигне целта от 2% на Европейската централна банка (ЕЦБ) в началото на 2025 г., прогнозира члена на Управителния съвет на регулатора и управителя на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало, цитиран от Bloomberg.

„Напът сме да победим инфлацията и това всъщност е добра новина“, каза той пред радио France Inter. „Може да се появят някои временни отскоци през следващите месеци, но това е технически ефект. Като изключим големи външни шокове, ще имаме 2% инфлация през следващата година, вероятно по-скоро към началото на следващата година“, добавя централният банкер.

Последната прогноза на ЕЦБ – от септември – показва, че търсените 2% ще бъдат достигнати едва през последното тримесечие на следващата година, въпреки че източници, запознати с оценките на Управителния съвет на регулатора, посочват, че неговите представители сега очакват това да се случи през първото или второто тримесечие на 2025 г.

ЕЦБ вече намали разходите по заемите три пъти тази година и пазарите залагат на още понижения по време на следващите заседания, включително и през декември.

„Вероятно ще има други намаления на лихвите“, допуска Вилроа. „Но ще решим в зависимост от данните. Призовавам за гъвкав прагматизъм: гъвкав, защото трябва да се движим и да намаляваме лихвите, когато има възможност. Прагматизъм, защото трябва да гледаме данните“.

По-рано тази седмица Вилроа посочи, че ЕЦБ трябва да остане гъвкава при намаляването на лихвените проценти в отговор на охлаждащата се инфлация и отслабващата икономика на еврозоната.

„В моите очи посоката е ясна - трябва да продължим да намаляваме рестриктивния характер на паричната си политика по подходящ начин“, заяви той пред журналисти в Париж. „Но ритъмът трябва да бъде на гъвкав прагматизъм. В условията на много несигурна международна среда, ние запазваме пълна свобода на действие за предстоящите ни заседания“, посочи Вилроа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:00 | 19.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още