fallback

Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

Положителната перспектива отразява изгледите на страната за членство в еврозоната, което би довело до по-нататъшни подобрения на показателите за външната ѝ позиция

11:33 | 19.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Рейтинговата агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB с положителна перспектива, съобщават от пресцентъра на Министерството на финансите.

Рейтингът на България е подкрепен от силната външна и фискална позиция на страната в сравнение с държавите със същата оценка, надеждната политическа рамка от членството в Европейския съюз (ЕС) и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет.

Fitch отбелязва, че ниската производителност на труда и неблагоприятната демография имат възпиращ ефект върху потенциалния растеж и стабилността на държавните финанси в дългосрочен план.

Положителната перспектива отразява изгледите на страната за членство в еврозоната, което би довело до по-нататъшни подобрения на показателите за външната ѝ позиция.

Агенцията счита, че е налице широк политически ангажимент на национално и европейско ниво за приемане на еврото.

България отговаря на всички номинални конвергентни критерии за приемане на еврото, с изключение на ценова стабилност. Инфлацията в България продължава да се охлажда, намалявайки разликата между средногодишната инфлация в страната и тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС.

Инфлацията според хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) достига 1,5% през септември 2024 г., а базисната инфлация е 2,3%, което означава широко облекчаване на ценовия натиск.

Fitch очаква средногодишната инфлация да бъде 3% през 2024 г., 3,5% през 2025 г. и 3,1% през 2026 г.

Агенцията прогнозира ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 2,0% през 2024 г. спрямо 1,8% през 2023 г., подкрепен от стабилно частно потребление и устойчива инвестиционна активност, въпреки повишената политическа несигурност и закъсненията в изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Fitch предвижда ръст на БВП до 2,5% през 2025 г. и 2,7% през 2026 г..

Междувременно компанията очаква, че дефицитът на сектор „Държавно управление“ ще се увеличи до 2,8% от БВП през 2024 г. от 1,9% за 2023 г., отразявайки по-високи разходи за компенсации и социални разходи.

Фактори, които биха могли да доведат до положителни действия по рейтинга, са: Допълнителен напредък към присъединяването към еврозоната, като  потвърждение, че България е изпълнила критериите за членство и по-голяма сигурност относно вероятния момент за приемане на еврото; подобряване на потенциала за растеж, чрез прилагане на структурни и управленски реформи за подобряване на бизнес средата и/или ефективно използване на фондовете на ЕС.

Фактори, които биха могли да доведат до негативни действия по рейтинга, са: неприсъединяване към еврозоната поради неизпълнение на критериите за конвергенция, по-слаби перспективи за икономически растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:33 | 19.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още