fallback

Пилотен проект за четиридневна работна седмица убеди повечето германски фирми в ползите

Служителите в Германия съобщават за значителни подобрения в психическото и физическото здраве

14:30 | 18.10.24 г. 3

Пилотен проект за въвеждането на четиридневна работна седмица в Германия установи, че почти три четвърти от участвалите в него фирми не се връщат към петдневния стандарт, предаде Bloomberg.

Според доклад, публикуван в петък, близо 73% от 45-те компании, участвали в шестмесечния експеримент, или ще приложат изцяло модела, или ще удължат пробния период. Две големи фирми са прекратили участието си в проекта по-рано поради „икономически трудности или липса на вътрешна подкрепа“.

Подобно на други западни икономики, Германия е изправена пред демографско предизвикателство. Очаква се до 2035 г. повече от 7 млн. души да отпаднат от работната сила, тъй като раждаемостта и имиграцията не достигат необходимото ниво, за да компенсират застаряващото население.

Резултатите от проучването в най-голямата европейска икономика потвърждават тези от предишни пилотни проекти във Великобритания, Португалия и Южна Африка. Служителите в Германия съобщават за значителни подобрения в психическото и физическото здраве, а работодателите виждат положителни ефекти при набирането и задържането на служители. Финансовите показатели, като приходи и печалба, остават като цяло стабилни, докато работните часове намаляват, което говори за повишаване на производителността.

Най-важните причини за участие на фирмите са били подобряване на привлекателността пред кандидатите за работа, здравето на служителите и ръст на производителността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:30 | 18.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още