fallback

През 2025 г. инфлацията в еврозоната ще бъде под 2%, сочи проучване на ЕЦБ

Очакванията за 2024 г. и 2026 г. останаха непроменени на равнище от съответно 2,4% и 1,9%

12:41 | 18.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През следващата година инфлацията в еврозоната ще се забави малко под целевата си стойност. Това сочи тримесечното проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) сред икономически прогностици.

Очаква се потребителските цени да нараснат с 1,9% през 2025 г., което е по-малко от предишната прогноза за 2%. Прогнозите за 2024 г. и 2026 г. останаха непроменени на равнище от съответно 2,4% и 1,9%.

Дългосрочните очаквания за общата и основната инфлация също остават на ниво от по 2%.

Проучване на ЕЦБ сред професионалните прогностици. Изображение: Bloomberg

В четвъртък ЕЦБ понижи лихвените проценти за трети път тази година в момент, в който икономиката на еврозоната изпитва сериозни затруднения. Само пет седмици след предходното понижение лихвените проценти по депозитното улеснение, основните операции по рефинансиране и пределното кредитно улеснение бяха намалени съответно на 3,25%, 3,40% и 3,65%, считано от 23 октомври.

Отделно проучване на паричния орган установи, че нефинансовите компании отчитат „по-нататъшно умерено нарастване на цените като цяло“ и продължават да очакват постепенно отслабване на ръста на заплатите през следващата година.

Перспективите за заетостта бяха оценени като неблагоприятни, като части от производствения сектор „се преструктурират в отговор на слабото търсене и/или нарастващите разходи за заплати“. Общият ефект обаче се очаква да бъде слаб, тъй като заетостта в сферата на услугите продължава да нараства, а някои промишлени предприятия все още отчитат недостиг на персонал.

Респондентите в септемврийското проучване заявяват, че „не очакват голяма промяна в общата динамика на растежа на еврозоната в краткосрочен план“ - контраст с проявения преди това нарастващ оптимизъм. Възстановяване на потребителските разходи сега се очаква едва през 2025 г., посочват още от базираната във Франкфурт банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:42 | 18.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още