fallback

Продажбите на дребно във Великобритания отбелязват изненадващ скок

Обемът на продадените стоки в магазините и онлайн се е увеличил с 0,3%, нараствайки за трети пореден месец

11:18 | 18.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Продажбите на дребно във Великобритания неочаквано са се повишили през септември благодарение на търговията с компютри и друга електроника. Резултатът е позитивен, въпреки спада на доверието сред потребителите преди увеличението на данъците, което се очаква този месец, предава Bloomberg.

Обемът на продадените стоки в магазините и онлайн се е увеличил с 0,3%, нараствайки за трети пореден месец, съобщи Националната статистическа служба (ONS) в петък. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха спад от 0,4%.

Изненадващите данни ще бъдат стимул за правителството на министър-председателя Киър Стармър, което се опитва да смекчи мрачния си тон за състоянието на икономиката и публичните финанси на страната. Предупрежденията за повишаване на данъците и съкращаване на разходите в бюджета за догодина, който ще бъде обявен на 30 октомври, доведоха до спада на потребителското доверие с най-бързия темп от две и половина години насам през миналия месец.

„Продажбите на дребно нараснаха през септември, тъй като магазините за техника отчетоха забележителен ръст на продажбите“, посочи старши статистикът на ONS Хана Финселбах. „Те бяха само частично компенсирани от лошия месец за супермаркетите, където според търговците на дребно лошото време и това, че домакинствата продължават да намаляват разходите си за луксозни хранителни стоки, са засегнали продажбите“, добави тя. 

Паундът поскъпна след публикуването на данните с 0,2% до 1,3039 за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:19 | 18.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още