fallback

Инфлацията в Япония се забавя за първи път от април

Потребителските цени, без тези на пресните храни, са нараснали с 2,4% на годишна база

10:23 | 18.10.24 г.

Ключовият показател за инфлацията в Япония се е забавил през септември за първи път от пет месеца насам, предава Bloomberg.

Потребителските цени, без тези на пресните храни, са нараснали с 2,4% на годишна база, забавяйки се от 2,8% през август, според данни на Министерството на вътрешните работи от петък. Резултатът е над прогнозата на икономисти за ниво от 2,3%.

Данните излизат малко преди заседанието на Японската централна банка по-късно този месец, на което се очаква финансовата институция да запази лихвения процент непроменен. Забавянето на ценовия прираст до голяма степен зависи от държавните субсидии, поради което вероятно ще окаже ограничено въздействие върху курса на политиката на ЯЦБ.

Общата инфлация в Страната на изгряващото слънце се е забавила до 2,5% от 3% през август. Спадът на цените на електроенергията и газта е понижил показателя, посочват от министерството.

По-тесният индекс, изключващ енергийните разходи и цените на пресните храни, се е повишил до 2,1% от 2% през предходния месец. Цените на услугите, разглеждани от ЯЦБ като ключов показател за изследване на тенденциите в цените, са нараснали с 1,3% спрямо предходната година, забавяйки се в сравнение с отчетените 1,4% през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:41 | 18.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още