fallback

Икономиката на Китай през третото тримесечие расте с най-бавния си темп от началото на 2023 г.

Затрудненият имотен сектор остава голямо предизвикателство за Пекин, докато той се опитва да подсили растежа

08:34 | 18.10.24 г. 1

Китайската икономика през третото тримесечие се е разраснала с най-бавния си темп от началото на 2023 г. Макар че данните за потреблението и индустриалното производство за миналия месец задминаха очакванията, затрудненият имотен сектор остава голямо предизвикателство за Пекин, докато той се опитва да подсили растежа, съобщава Ройтерс.

Втората по големина икономика в света се е разраснала с 4,6% през периода юли-септември, показаха официалните данни – минимално над прогнозата от 4,5% в проучване на Ройтерс, но под темпа от 4,7% през второто тримесечие.

Политиците може да открият повод за оптимизъм в по-добрите от прогнозите данни за индустриалното производство и продажбите на дребно за септември, но имотният сектор продължава да показва остра слабост и засилва призивите на пазарите за повече стъпки в подкрепа.

„Данните за третото тримесечие на 2024 г. на Китай не са положителни“, казва Брус Пан, главният икономист в JLL. „Представянето съвпада с пазарните очаквания предвид слабото местно търсене, все още затруднения жилищен пазари и забавящия се ръст на износа“.

„На пакета от стимули, обявен в края на септември, ще му трябва време и търпение, за да подкрепи растежа през следващите няколко тримесечия“, добавя той.

Последните данни излизат, докато властите започнаха да увеличават остро стимулите, опитвайки се да гарантират, че икономиката ще изпълни целта за растежа на правителството от около 5% за 2024 г.

Тази година икономиката се задъхва заради неравномерен растеж, като индустриалното производство изпревари местното потребление, засилвайки дефлационните рискове на фона на спад в имотния сектор и нарастващ дълг на местните правителства.

Политиците, които традиционно залагат на инвестициите в инфраструктура и производство, за да стимулират растежа, обещаха да изместят фокуса към потреблението, но пазарите чакат допълнителни детайли за планирания пакет фискални стимули.

На тримесечна база икономиката се разширява с 0,9% през третото тримесечие спрямо ръст от 0,7% през периода април-юни и под прогнозата за 1%.

„Макар че данните за третото тримесечие незначително намаляват спрямо второто тримесечие, това прави официалната цел за растежа от 5% трудна за постигане, ако тенденцията продължи до края на годината“, коментира Джъуей Джан, главен икономист в Pinpoint Asset Management.

„Чакаме повече яснота за фискалните стимули“, добавя той.

Скорошни данни повишиха риска Китай да навлезе в трайна фаза на дефлационен натиск, тъй като перспективите за износа – единственият светъл лъч на икономиката през тази година, изглежда намаляват на фона на ограниченията във външната търговия.

Растежът на износа на Китай се забави рязко през септември, както и на вноса, значително изоставайки от прогнозите. Това подсказва, че производителите намаляват цените, за да продадат запасите си преди въвеждането на мита от страна на няколко търговски партньора.

Притеснително е, че потребителската инфлация неочаквано се забави през септември, а дефлацията при производствените цени се задълбочи, което засилва натиска върху Пекин да предприеме мерки за стимулиране на търсенето, тъй като износът губи скорост.

Китай може да набере допълнителни 6 трлн. юана (842,60 млрд. долара) от специални съкровищни облигации за период от три години, за да подпомогне отслабването на икономиката чрез разширяване на фискалните стимули, съобщи Caixin Global, позовавайки се на множество източници, запознати с въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:27 | 18.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още