fallback

Байдън анулира студентски дългове за още 4,5 млрд. долара

Досега администрацията на президента е одобрила 175 млрд. долара за облекчаване на студентски дългове за близо 5 млн. кредитополучатели

13:52 | 17.10.24 г. 5

Президентът на САЩ Джо Байдън опрости още 4,5 млрд. долара студентски дългове на над 60 хил. кредитополучатели. Така броят на служителите в държавната администрация, чиито студентски заеми са опростени, достигна над 1 млн.

Досега администрацията на Байдън е одобрила 175 млрд. долара за облекчаване на студентски дългове за близо 5 млн. кредитополучатели, се посочва в изявление на Белия дом.

Въпреки че съдебните спорове оставиха други програми, свързани с дълговете, в изкачване, тези кредитополучатели се възползваха от реформите в правителствената програма за опрощаване на заеми на държавните служители, която преди това беше съпътствана от лошо управление и нисък процент на одобрение.

„Държавните служители видяха, че заявленията им стават жертва на технически подробности с фин шрифт, бюрокрация, счетоводни грешки и стена от безразличие от страна на администрацията на Тръмп“, заяви пред репортери министърът на образованието Мигел Кардона. „Процесът е поправен и ще продължи да осигурява опрощаване на задължения на държавните служители през следващите години“, посочи той, цитиран от Bloomberg.

Републиканците определиха подхода на президента демократ за опрощаване на студентски заеми като превишаване на правомощията и несправедливо облагодетелстване на кредитополучателите с висше образование, докато други не получават такива облекчения.

По-рано този месец окръжният съдия на САЩ в Сейнт Луис Матю Шелп, назначен от републиканския бивш президент Доналд Тръмп, издаде предварителна заповед, с която блокира администрацията на Байдън от „масово анулиране“ на студентски заеми и опрощаване на главници или лихви по плана, в очакване на резултата от съдебното дело на щата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:52 | 17.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още