fallback

Бюджетната криза във Франция насочва прожекторите към акции за 50 млрд. евро

Държавата среща призиви да продаде активи от мащабното си портфолио, вместо да увеличава данъците

16:56 | 16.10.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Франция, която спешно трябва да свали нарастващото си дългово бреме, среща призиви да продаде акции от портфолиото си за 52 млрд. евро, вместо да увеличава данъците, съобщава Bloomberg.

Жералд Дарманин, бивш бюджетен министър при президента Еманюел Макрон, спомена тази идея в интервю този месец, а компанията за инвестиционни проучвания AlphaValue също защити хода в скорошна блог публикация.

Френската акционерна агенция APE притежава акции в компании, вариращи от подизпълнителите в отбраната Thales и Safran до производителя на автомобили Renault и лотарийния оператор FDJ. Новият премиер Мишел Барние, който миналата седмица предложи съкращения на разходите за 60 млрд. евро и увеличение на данъците, представяйки първия си бюджет, не спомена продажба на акции.

Източник: Bloomberg

„Наистина съм изненадан, че няма движение в тази посока“, заяви президентът на AlphaValue Пиер-Ив Готие в интервю.

Макар че парламентът води ожесточена битка около бюджета, продажбата на акции ще създаде отделна политическа буря. Франция има дълга история на интервенционистки политики, държейки здраво стратегически индустрии като отбраната и големи работодатели като автопроизводители. Затова и много депутати биха се противопоставили на идеята тази хватка да се разхлаби.

В допълнение на АРЕ, която притежава акции в индустрии, смятани за стратегически, държава управлява и собствена инвестиционна банка – Bpifrance, която има инвестиции в акции.

Финансовото министерство, което следи APE, не е отговорило на искането за коментар.

Дарманин, който последно бе вътрешен министър в предишното правителство, посочи притежанията на АРЕ, например във FDJ и телекома Orange, както и в друг автопроизводител – Stellantis, където Bpifrance има акции.

„Би било по-добре да се продадат тези дялове, вместо да се вдига корпоративния данък“, каза Дарманин в интервю за френския бизнес ежедневник Les Echos. „Държавата няма място там“, посочи още.

В блог публикация Готие твърди, че правителството трябва да ликвидира всички дялове, като отбелязва исторически високата премия, която инвеститорите сега изискват, за да държат френски държавни облигации.

Като се има предвид тежкото състояние на публичните финанси, „логиката за запазване на тези дялове е нулева“, пише той. „Новото френско правителство би дало добър сигнал на разтревожените световни пазари“.

Със сигурност еднократният приток на парични средства няма да допринесе за решаването на структурните финансови проблеми на Франция, свързани с високите разходи за услуги като здравеопазването, вече високите данъци и нарастващия бюджетен дефицит. Съгласно правилата на Европейския съюз еднократните суми не се отчитат при намаляването на дефицита.

В условията на натиск в публичните финанси има основание да се намалят някои дялове, казва Ерик Майер, ръководител на RBC Capital Markets във Франция. Въпреки това редица ограничения драстично ограничават обхвата на това, което действително е възможно да се направи, казва той.

Френската държава има споразумения за управление в компании като производителя на самолети Airbus, в които трябва да запази определена степен на собственост, казва той. В други случаи Франция би се отказала от доходоносен поток от дивиденти, добавя Майер. Миналата година държавата е получила дивиденти в размер на 1,6 млрд. евро от листнати на борсата компании, според годишния доклад на APE.

Има го и рискът от продажба на акции в най-ниската точка на пазара.

„Възможно е да се случат по-малко от перфектно планирани продажби, но като цяло всичко над 2 до 3 млрд. евро приходи ще се окаже голямо предизвикателство“, каза Майер.

Напоследък правителствата в Европа разпродават дяловете си в банки, спасени по време на финансовата криза от 2008 г. Въпреки това много политици във Франция твърдят, че общественото мнение подкрепя държавната намеса, особено след пандемията и кризата с цените на енергоносителите, предизвикана от войната в Украйна.

„Поредицата от кризи и новата икономическа парадигма укрепват легитимността и полезността на държавата - силен и стабилен акционер“, пише в годишния доклад ръководителят на APE Алексис Зайденвебер.

В последния пример за това, че Франция е по-вероятно да бъде купувач, отколкото продавач, държавата обмисля да придобие дял в бизнеса с потребителски стоки, който производителят на лекарства Sanofi води преговори да продаде на американската компания за изкупуване Clayton Dubilier & Rice.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:04 | 16.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още