fallback

България вече не е сред първите в света по икономическа свобода

Спрямо миналогодишния доклад на канадския институт „Фрейзър“ страната бележи спад по всички показатели

13:15 | 16.10.24 г.

България изпадна от списъка с държавите с най-голяма икономическа свобода в света, показват данни на канадския институт „Фрейзър“, цитирани от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Тазгодишният доклад „Икономическата свобода по света през 2024 г.“ на канадския институт показва, че страната отстъпва от резултата си отпреди година и изпада от групата на най-свободните икономики.

България получава оценка 7,16 точки от общо 10, като се класира на 52-ра позиция по икономическа свобода от 165 държави в света, като докладът използва данни от 2022 г. Само година по-рано България е на 40-та позиция със 7,47 точки и се подрежда сред най-свободните. 

Начело на класацията остават Хонконг, Сингапур и Швейцария със съответно 8,58 т., 8,55 т. и 8,43 т.

За поредна година България получава най-нисък резултат по отношение на правната система и върховенството на правото (5,94 точки от 10). По този показател България изостава спрямо всички останали страни членки от региона на Централна и Източна Европа, отбелязват от ИПИ.

След пандемията в България се наблюдава отстъпление и по отношение на размера на правителството и регулациите върху бизнеса. В последното издание се регистрира и отчетлив спад на резултата по отношение на стабилността на парите като следствие от инфлацията през 2022-2023 г. – 7,56 т. от 10 т. и 86-та позиция.

Страната изостава по всяка от петте категории в проучването, включително по отношение на свободната международна търговия.

„Икономическата свобода по света“ е годишно проучване, което измерва степента на икономическа свобода в 165 държави по света. Най-свободните държави са поне осем пъти по-богати от най-несвободните и над два пъти по-богати от държавите във втория квартил на класацията (в който тази година попада България).

Нещо повече – доходите на най-бедните 10% от обществото са значително по-високи в групата на най-свободните държави, което показва, че свободата води както до просперитет, така и до повече възможности за всички групи в обществото и свиване на неравенствата, посочват от ИПИ.

Продължителността на живота също е значително по-висока в най-свободните страни, като достига над 80 години при едва 65 години очаквана продължителност на живота в най-несвободните.

Скорошният доклад на ИПИ на тема икономическа свобода също отчете отстъпление в годините след пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:19 | 16.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още