fallback

Доверието на инвеститорите в Германия се повишава за първи път от юни насам

Индексът на очакванията на института ZEW нараства до 13,1 пункта през октомври от 3,6 пункта през предходния месец

14:39 | 15.10.24 г.

Доверието на инвеститорите в германската икономика се повиши за пръв път от четири месеца насам поради перспективата разходите по заемите в еврозоната да намалеят по-бързо, отколкото се очакваше досега, предава Bloomberg.

Индексът на очакванията на института ZEW нараства до 13,1 пункта през октомври от 3,6 пункта през предходния месец. Икономистите очакваха увеличение до 10 пункта. Показателят за текущите условия обаче неочаквано се влошава.

Факторите, които засилват оптимизма, включват „очакванията за стабилни темпове на инфлация и свързаната с тях перспектива за по-нататъшно намаляване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка“, посочи председателят на ZEW Ахим Вамбах. „Положителни сигнали идват и от експортните пазари на Германия“, добави той.

Доверието на инвеститорите в Германия се повишава леко. Изображение: Bloomberg

Германските власти, както и все повече икономисти, очакват брутният вътрешен продукт на страната да се свие през тази година, тъй като външното търсене остава слабо, а потребителите реагират на по-високите доходи, като спестяват, вместо да харчат.

Водещата автомобилна индустрия в страната изглежда особено уязвима, след като през последните седмици всички големи производители - Volkswagen, Mercedes-Benz и BMW, понижиха очакванията за печалбата си.

Според Вамбах въпреки това ситуацията с износа може би започва да се подобрява.

„Икономическите очаквания за еврозоната, САЩ и Китай също значително се подобриха“, каза той. „Повишеният оптимизъм за Пекин вероятно е свързан с новите мерки на правителството за стимулиране на икономиката“, добави експертът.

Според анализатори, анкетирани от агенция Bloomberg, Германия може би вече е в лека рецесия. Официалната оценка на Федералната статистическа служба се очаква едва в края на октомври.

На заседанието си в четвъртък Европейската централна банка вероятно ще намали лихвените проценти за трети път тази година. Междувременно през миналия месец инфлацията в еврозоната се забави под целевата стойност от 2% за първи път от 2021 г. насам. Все пак централните банкери очакват, че тя може отново да се ускори към края на годината поради волатилните разходи за енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:39 | 15.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още