fallback

Евроскептиците тестват червените линии на Брюксел с парите на Китай

Премиерите на Унгария и Словакия сближават все повече страните си с Пекин, недоволни от исканията на ЕС

07:35 | 18.10.24 г.

Когато Роберт Фицо се върна в града, където беше прострелян, той не беше в настроение за помирение, а вместо това обвини опозицията и местните медии, че са мотивирали нападателя му и предупреди, че може отново да се стигне до насилие, пише Bloomberg.

Нарастващата агресия на 60-годишния премиер не е само проблем на тези, които зависят от върховенството на закона в Словакия. Тя е и предизвикателство към Европейския съюз (ЕС).

Агресивната постъпка на Фицо е пресечната точка между популизма на малкия град и геополитиката.

Той дойде на власт, като се възползва от разочарованието на избирателите от работническата класа. Фицо се опитва да я заздрави, като се възползва от новата глобална властова структура, в която китайските пари и руските изкопаеми горива могат да подкрепят дружелюбни ръководители. Той заминава за Пекин в края на месеца в търсене на инвестиции.

„Той няма доверие на ЕС, затова търси нови възможности на изток“, коментира Бригита Шмогнеова, бивш словашки министър на финансите, която идва от същото семейство на леви партии като Фицо.

Това е наръчник, който приятелят и съюзник на Фицо Виктор Орбан разработи в Унгария през последните десет години – да ухажва Москва и Пекин, като в същото време твърди, че е предан на ЕС и НАТО. Техният последовател Андрей Бабиш може да използва сходна тактика в Чехия след изборите догодина, ако обществените допитвания се окажат верни. Сърбия, която има дългогодишни връзки с Москва и е кандидат за членство в ЕС, получи 5,5 млрд. долара под формата на китайски инвестиции.

„Обвързването на инвестициите с приятелски страни създава разделение в ЕС“, казва Ноа Баркин, сътрудник в германския фонд „Маршал“ в Берлин и съветник в компанията за анализи Rhodium Group.

Фицо и неговият вътрешен кръг не вярват много в отровната реторика, която използват, за да възпламеняват избирателите си, казва високопоставен представител, който работил с тях години наред. Тази реторика обслужва тяхната политическа стратегия.

Въпреки хомофобското им говорене те нямат проблем с лесбийките, гейовете и бискескуалните, но знаят, че могат да се заиграват с тези нагласи на основните си избиратели извън столицата, допълва представителят.

„Той стана роб на факта, че радикализира избирателите си“, казва Петер Вайс, бивш съюзник, който работил с Фицо, когато той влезе в политиката през 90-те години на миналия век.

В Хандлова, където беше прострелян четири пъти през май, Фицо обвини опозицията и местните медии, че са мотивирали стрелеца и предупреди, че може да има още нападения, ако не оставят него и съюзниците му на мира. Следователите не са представили доказателства, които да подкрепят тези твърдения и заявиха пред съда, че нападателят е действал сам. Атакуването на опозицията с реч на омразата е само част от стратегията.

„Трябва да има враг“, казва официалният представител.

В различен политически контекст този вид прагматизъм се проявява много различно.

Когато Фицо дойде на власт за първи път преди 18 години, Словакия тъкмо се беше присъединила към ЕС, което ѝ осигури достъп до значително финансиране. Самият Фицо се бореше с евроскептиците, когато въведе страната си в еврозоната през 2009 г.

Но тогава китайската икономика беше едва една трета от размера си днес и външната политика на Пекин се стремеше да избягва конфликт със САЩ и съюзниците им. Откакто встъпи в длъжност през 2013 г., Си Дзинпин използва нарастващата финансова мощ на Китай, за да разшири влиянието на страната в света по по-уверен начин, основно чрез инициативата „Един пояс, един път“, гигантска инфраструктурна програма, която се стреми да оспори световния ред начело със САЩ.

Това е фактор, който променя стимулите за ръководители като Фицо, недоволни от исканията на ЕС.

Дял на крайното търсене с експозиция към Китай. Графика: Bloomberg LP

В съседна Унгария Орбан изгуби евросредства за милиарди поради отказа си да позволи демократичните институции в страната му да функционират независимо. Но той замени поне известна част от тези средства с инвестиции от Китай.

„Орбан иска да се предпази и това има стратегически смисъл за него. Но ЕС е твърде силна връзка“, казва Антонио Барозо, старши анализатор в Bloomberg Economics. „Растежът, който тези страни постигат поради факта, че са част от вътрешния пазар, е феноменален“, допълва той.

Влиянието на Китай пострада след  излизането от употреба на т. нар. инициатива 17+1, рамка за връзки със страните от Източна Европа.

Но Орбан все още може да спъва политиките в Брюксел. Миналата година той забави пакета от помощи на ЕС за 50 млрд. евро за Украйна, тъй като се стремеше да принуди блока да освободи предназначени за Унгария средства по Плана за възстановяване и устойчивост. В крайна сметка ЕС се съгласи да разблокира 10 млрд. евро, но около 20 млрд. евро остават замразени.

За сметка на това китайските инвестиции в Унгария се удвоиха през 2023 г. до 3 млрд. евро, което я превърна в най-голямата единична дестинация с 44% от общите средства, вложени от Китай в ЕС, сочи доклад на Rhodium и Mercator Institute for China Studies. Орбан работи за задълбочаване на връзките, като подписа поредица от споразумения, когато Си посети Будапеща през май.

Словакия получи 364 млн. евро, основно предназначени за заводи за батерии. Това е малка част от 30-те милиарда евро, които страната е получила от ЕС за 20-годишното си членство в съюза, но Фицо цели да получи още средства при предстоящото си пътуване.

Словашкото посолство в Пекин неотдавна прожектира филм по повод съпротивата срещу нацистките окупатори по време на Втората световна война. Сред присъстващите беше група китайски студенти, които учат в Словакия и се надяват да намерят работа в китайски компании, работещи в страната.

Цуей Хондзян, бивш китайски дипломат, който сега преподава в Пекинския университет по външна политика, твърди, че ръководители като Фицо и Орбан се обръщат към Пекин, тъй като „ЕС или някои големи европейски страни не отговарят на нуждите на тези държави“. Начинът, по който ЕС се справи с Brexit, също накара някои ръководители в Източна Европа да се тревожат от Брюксел, допълва той.

„Китай е подходяща изкупителна жертва“, отбелязва Цуей.

В Пекин Фицо ще се стреми към китайски инвестиции за подобряване на словашката железопътна мрежа, изграждането на нова водноелектрическа централа и ремонта на около 500 моста. Преди пътуването Словакия гласува този месец срещу плановете на ЕС да наложи мита върху китайските производители на електромобили в усилията на блока да предотврати опасността европейските производители да пострадат от несправедливите според него субсидии в Китай.

Но това е рискована игра за Фицо, който се стреми да противопостави Китай и ЕС един на друг. На 8 октомври Китай заяви, че обмисля да повиши митата върху колите с големи двигатели в отговор на европейските мерки, ход, който ще засегне най-тежко Германия и Словакия.

Но дори да успее, последиците за институциите в Словакия ще бъдат вредни.

Той смени прокурори и полицаи, които разследваха видни случаи на корупция, промени закона, за да прекрати разследването на делата му, и наложи контрол върху медиите. Дори някои от сегашните съюзници на Фицо казват в частни разговори, че не си спомнят кога за последен път страната е била толкова разделена.

31-годишен депутат, приближен до Фицо, удари бивш премиер в лицето, тъй като прекъснал митинг на партията. Лубош Блаха, заместник-председател на партията и евродепутат, получи забрана от Facebook заради реч на омразата, тормоз и подстрекаване към насилие. Но той все още има десетки хиляди последователи в Телеграм с пламенни проруски послания.

Фицо „вече не може да слезе от този влак. Ако спре да следва такава политика – на омразата, ответните мерки и страха, избирателите му ще започнат да го напускат“, казва Вайс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:35 | 18.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още