fallback

Пекарите в Европа се готвят за скъпа Коледа заради ръста на цената на маслото

Цените на маслото на Стария континент са нараснали с 83% на годишна база и са достигнали рекорд

20:55 | 16.10.24 г.

Цените на маслото нараснаха значително през последните месеци и достигнаха рекордни нива в Европа. Това е лоша новина за пекарите и сладкарите, които се готвят за коледните празници и вече трябва да се справят с високите цени на шоколада и захарта, предава Ройтерс.

Силното търсене на масло, ограничените наличности и предпочитанието на млекопреработвателите да използват повече мляко за по-доходоносните продукти като сиренето са довели до ръст на цените, казват анализатори.

Европейското масло се търгува на световните пазари на рекордната цена от 8706 долара за метричен тон към 29 септември. Това е ръст с 83%  на годишна база, сочат последните официални данни на Европейската комисия.

Цените бяха по-високи на годишна база и в Австралия и Нова Зеландия, но отстъпиха от летните си върхове.

Макар че големите компании за храни са покрили голяма част от доставките си на масло преди да започнат да произвеждат коледни торти и сладоледи, последиците за малките производители ще бъдат значителни, а повишението на цените е неизбежно, коментира Пол Боавен, директор на френската Федерация на предприемачите в хлебопроизводството и сладкарството (FEB).

Миналата година производството на мляко намаля в повечето части от света, включително Европа, САЩ и Нова Зеландия, най-големия в света износител на мляко и масло, тъй като ниските цени и високите разходи за фуражи обезсърчиха много млекопроизводители.

Световното производство на мляко леко се възстанови през 2024 г., но остана ограничено спрямо нарастващото търсене, което принуди производителите да разпределят млякото към по-конкурентни продукти като сиренето, вместо масло, отбелязва анализаторът Майкъл Харви от компанията Rabobank.

Разпространение на заболявания

Производството на мляко в Европейския съюз (ЕС) нарасна с 0,7% между януари 2023 г. и юли 2024 г., сочат последните данни на съюза. През същия период производството на масло е намаляло с 1,6%, като наличностите са на исторически ниски равнища, а производството на сирене се е увеличило с 3,2%.

Този месец Министерството на земеделието на САЩ повиши прогнозата си за 2024 г. за цените на маслото в страната до 3 долара на фунт, което е ръст с 15% спрямо миналата година. Той отчасти се дължи на по-малкото крави и по-малкото произвеждано мляко от животно.

„Очаква се заради ограниченото предлагане на мляко и силното търсене перспективите за по-високи цени да се пренесат и в 2025 г.“, отбеляза министерството.

Приходите на световния пазар на масло трябва да достигнат 42 млрд. долара през 2024 г., което е ръст с над 8% спрямо 2022 г. и се очаква пазарът да отбележи годишно повишение със 7% до 2029 г., сочат данни на платформата Statista.

Европейските цени на маслото са подкрепени донякъде и от опасенията от нов спад на предлагането на мляко заради разпространението на заболявания по млечните крави в Западна Европа, включително син език и епизоотична хеморагична болест (Epizootic Hemorrhagic Disease - EHD), казват анализатори.

Но епидемията от птичи грип при млечните крави в САЩ не беше достатъчно мащабна, за да повлияе на националното ниво на производството на мляко, казва икономистът от Министерството на земеделието Майкъл Макконъл.

Цените на маслото трябва да намалеят спрямо рекордните върхове, тъй като млекопроизводителите повишават производството, за да се възползват от високите цени, но може да са нужни няколко месеца, за да видим значителен спад, коментира Сюзън Килсби, анализатор в ANZ bank в Нова Зеландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:41 | 16.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още