fallback

Германската икономика изглежда е в рецесия, през тази година не се очаква нов растеж

Проблемите на страната отново са в центъра на вниманието, като съкращенията във водещи промишлени предприятия засилват мрачната обстановка

15:57 | 14.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германия се намира в лека рецесия, а производството през цялата 2024 г. ще остане без промяна. Това сочи проучване на Bloomberg, което подчертава неблагоприятната картина в най-голямата европейска икономика.

Анализаторите, участващи в анкетата, смятат, че брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 0,1% през третото тримесечие след изненадващото намаляване с такъв размер през второто. Преди месец те все още прогнозираха стагнация между юли и септември.

Целогодишната им прогноза също бележи низходяща ревизия спрямо предвиденото преди това разширяване с 0,1%. Тя обаче е малко по-оптимистична от тази на правителството, което миналата седмица намали прогнозата си до свиване с 0,2%.

Проблемите на Германия отново са в центъра на вниманието, като съкращенията в някои от водещите промишлени предприятия засилват мрачната обстановка. Слабостта се дължи до голяма степен на прекъсването на руските енергийни доставки, разочароващото търсене от страна на Китай, проблемите сред производителите на автомобили и недостига на квалифицирани работници.

Свиване на БВП през 2024 г. ще бъде едва вторият случай на спад в последователни години след обединението на Западна и Източна Германия през 1990 г. През 2023 г. Германия беше единствената икономика от Г-7, която се сви - с 0,3%.

За 2025 г. анализаторите очакват ръст от 0,8% в сравнение с 1% преди това. Новите прогнози на правителството предвиждат икономически растеж от 1,1% догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:59 | 14.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още