fallback

ЕС ратифицира търговското споразумение с Колумбия и Перу

Съветът е гласувал и протокола за присъединяването на Еквадор към сделката

14:24 | 14.10.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е приел решение да сключи търговско споразумение между Съюза и Колумбия и Перу, както и протокол за присъединяването на Еквадор към сделката, съобщават от пресслужбата на Съвета.

Това е последната стъпка от процеса по ратифициране на споразумението, чрез което ЕС и страните се ангажират дългосрочни, близки търговски отношения, които обхващат също услугите, интелектуалната собственост, обществените поръчки и правата на човека, добавя се в съобщението.

Споразумението позволява постепенно отваряне на пазарите, което ще увеличи търговията и инвестициите между страните.

Въпреки че по-голямата част от споразумението се прилага временно от 2013 г., днешното решение на Съвета ще позволи пълното му прилагане от 1 ноември 2024 г., като по този начин ще даде по-голяма степен на правна сигурност на тези търговски отношения.

ЕС е третият по големина търговски партньор и основен инвеститор в страните от Андите. През 2023 г. общата търговия на ЕС с тези държави е на стойност около 33 млрд. евро, посочват от Съвета на ЕС.

Търговското споразумение с Колумбия и Перу беше подписано на 26 юни 2012 г. в Брюксел. Европейският парламент даде одобрението си за сключването на търговското споразумение на 11 декември 2012 г. Споразумението се прилага временно с Перу и Колумбия, съответно, от 1 март и 1 август 2013 г., с изключение на някои текстове.

Еквадор реши да се присъедини към търговското споразумение и протоколът за присъединяване беше подписан през ноември 2016 г. и се прилага временно от 1 януари 2017 г.

На 6 май 2024 г. бяха финализирани процедурите по ратификация на търговското споразумение от държавите членки на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:24 | 14.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още