fallback

Проблемът с дефлацията в Китай се влошава поради ниските потребителски цени

Дефлацията може да доведе до порочен кръг на намаляване на разходите и инвестициите, което от своя страна води до по-слаб икономически растеж и по-високо ниво на безработица

11:39 | 13.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Проблемите с дефлацията в Китай се задълбочиха през септември, като потребителските цени остават ниски, а фабричните цени продължават да падат, пише Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се повиши с 0,4% на годишна база, въпреки че това се дължи единствено на скока в цените на пресните зеленчуци. Основният индекс на потребителските цени отчете ръст от 0,1% през септември, най-бавният темп от февруари 2021 г., докато инфлацията при производителите се забави за 24-ти пореден месец, става ясно от данни на Националното статистическо бюро. Инфлацията при производителите се охлади с 2,8% на годишна база, малко повече от забавянето от 2,6%, който икономистите очакваха.

Общата инфлация при храните се ускори с 3,3% през септември спрямо предходната година, докато цената на пресните зеленчуци се покачи с 22,9%, след като нарасна с 21,8% през август.

Данните подчертават слабостта на вътрешното търсене, преди политиците да обявят редица стимулиращи мерки в края на септември, за да съживят икономиката. Китай е изправен пред най-дългия период на дефлация от 90-те години на миналия век, като широката мярка на цените в цялата икономика пада в продължение на пет поредни тримесечия до края на юни - период, който вероятно ще продължи и през следващото тримесечие до октомври.

Пекин намали лихвените проценти и засили подкрепата за пазара на имоти и фондовите борси от края на септември. В събота Министерството на финансите обеща повече помощ за западащия имотен сектор и задлъжнелите местни власти.

„Общата инфлация все още е значително по-ниска от целта и търсенето все още е слабо“, коментира Брус Пан, главен икономист в Jones Lang LaSalle Inc. „С ефективното прилагане на съществуващите политики и стартирането на нови мерки, се очаква доверието и нагласите на потребителите и производителите да бъдат ефективно повишени с постепенното възстановяване на пазарното търсене“.

Слабото потребление и бързото нарастване на производството доведоха до интензивни ценови войни в редица сектори, включително в производството на електрически превозни средства и слънчева енергия.

Падащите цени са лош знак за икономиката. Дефлацията може да доведе до порочен кръг чрез намаляване на разходите и на инвестициите, което от своя страна води до по-слаб икономически растеж и по-високо ниво на безработица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:37 | 13.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още