fallback

Индексът на производствените цени в САЩ остава стабилен

Според доклад на Бюрото за трудова статистика индексът на цените на производител при крайното търсене е бил като през август

16:42 | 11.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Показателят за цените, заплащани на американските производители, е останал непроменен през септември, което говори за по-нататъшен напредък в посока към забавяне на инфлацията.

Според доклад на Бюрото за трудова статистика, публикуван в петък, индексът на цените на производител при крайното търсене е бил като през август, след като през предходния месец се повиши с 0,2%. В сравнение с миналата година той се е повишил с 1,8%, предаде Bloomberg.

Показателят за индекса на цените на производител, който изключва волатилните цени на храните и енергоносители, се е повишил с 0,2% спрямо предходния месец и с 2,8% спрямо предходната година.

Данните за инфлацията на едро следват по-внимателно следения индекс на потребителските цени, който в четвъртък показа, че през септември инфлацията в САЩ се е ускорила с малко повече от очакваното.

Представителите на Федералния резерв ще вземат предвид и двата доклада, чертаейки пътя си за понижаване на лихвените проценти. Централната банка на САЩ започна кампанията за облекчаване на паричната си политика миналия месец с намаление от 50 базисни пункта след месеци на охладена инфлация и период на умерен растеж на заплатите. Оттогава насам докладите сочат по-силно нарастване на работните места и упорит ценови натиск, което накара икономистите да намалят очакванията си за съкращаване на лихвения процент през ноември до четвърт пункт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:42 | 11.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още