fallback

Богати французи обмислят да напуснат страната заради по-високите данъци

Френският премиер Мишел Барние обяви повишаване на данъците като част от стратегията си за намаляване на дефицита на Франция

15:34 | 13.10.24 г.

Планът на френския премиер Мишел Барние да повиши данъците за богатите може да подтикне някои от тях да напуснат страната, а други, които може да са обмисляли да се установят във Франция, да отменят плановете си, считат консултанти в областта на богатството и данъците, цитирани от Bloomberg.

Бюджетът на Барние, представен късно в четвъртък, определя данък от 20% за физически лица, които печелят 250 хил. евро на година, или за двойки, които получават два пъти по-голяма сума. Мярката цели да противодейства на последиците от данъчните убежища, от които те иначе биха могли да се възползват. Финансовото министерство съобщи, че данъкът ще е в сила три години, ще засегне около 65 хил. домакинства и ще набере 2 млрд. евро.

Предложението може да бъде променено по време на дебата в силно разделеното Национално събрание на Франция, където правителството на малцинството на Барние лесно може да бъде свалено. Както лявата опозиция, така и твърдолинейните десни партии настояват за по-обхватни политики за облагане на богатите с данъци.

„Богатите все повече са стигматизирани във Франция“, коментира Ксения Льожандр, управляващ партньор в правната кантора Hogan Lovells в Париж и данъчен специалист, която получава запитвания от клиенти. „Някои хора ще напуснат. Те са отегчени от несигурността и нестабилността, просто ще си тръгнат“, допълва тя.

Ходът на Франция да повиши данъците за богатите е кулминацията на месеци на политическа реторика, която започна по време на предизборната кампания за предсрочните избори през юни, когато опозицията критикува фискалните политики на президента Еманюел Макрон за привличане на повече инвеститори, включително банкери, които се установяват в Париж от Лондон след Brexit. Той стесни обхвата на данъка върху богатството в страната до имотите и определи плосък данък върху капиталовите печалби. Това му спечели похвали от бизнес общността и критики от противниците му, които го нарекоха „президентът на богатите“.

Доклад на правителството установи, че последиците от политиките на Макрон трудно могат да бъдат определени количествено и допълни, че промяната в данъка върху богатството е струвала на държавата 4,5 млрд. евро под формата на данъчни приходи през 2022 г. Въпреки това мярката изглежда спря нетното напускане на богатите в полза на други страни в годините след въвеждането ѝ.

Реформата на данъка върху богатството на Макрон спря изтичането на хора. Графика: Bloomberg LP

Сега Барние повишава данъците за богатите като част от стратегията си да намали дефицита на Франция. Лейбъристкото правителство на премиера Киър Стармър също обмисля подобен план. Барние заяви, че съсредоточаването върху богатите и големите международни компании е начин за избягване на по-широки увеличения на данъците за работещите хора и представителите на средната класа.

Във Франция живеят едни от най-богатите хора в света, включително Бернар Арно, основател на гиганта в луксозните стоки LVMH, който е четвърти  в индекса на милиардерите на Bloomberg, Франсоаз Бетанкур Майерс, наследница на козметичния гигант L’Oreal. Там живеят и едни от най-богатите семейства като клана зад Hermes International SCA, собствениците на Chanel от семейство Вертхаймер и династия Дасо, собственик на самолетостроителния концерн Dassault Aviation.

„Ще достигнем повратната точка с този бюджет“, коментира Евелин Брюжер, вицепрезидент на Френската асоциация на семейните офиси, чиито членове помагат за управлението на личния капитал на богатите. „Никой не иска да бъде обременяван с данъци. Хората може да бъдат привлечени към Франция, но идва момент, когато ще напуснат“, допълва тя.

Политическата нагласа през последните месеци привлече вниманието на богатите във Франция, някои от които започнаха да обмислят планове за напускане по време на предизборната кампания, главно поради обещанието на лявата коалиция около Нов народен фронт за по-значителни увеличения на данъците. Сега се установява известна толерантност, но само ако обявените от Барние данъци са наистина временни и придружени от съгласувани усилия за намаляване на прекомерните и безполезни публични разходи, казва Брюжер.

„Хората може да са готови да си тръгнат, но все още са тук. Те възприемат изчаквателен подход“, отбелязва тя.

Ксавие Ниел. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Едно френско семейство, което ще усети особено последиците на бюджета, е базираната в Марсилия корабна династия Саад. Тяхната компания за контейнерни превози CMA CGM SA, третата по големина в света, ще трябва да плати допълнителни данъци от 500 млн. евро следващата година и 300 млн. евро през 2026 г. Богатството на семейството е оценявано на 34 млрд. долара, сочи индексът на богатството на Bloomberg. То е нараснало по време на пандемията, когато компанията постигна рекордни печалби.

В интервю за радио France Inter по-рано този месец технологичният магнат Ксавие Ниел нарече френската държава „неефективна“ и допълни, че относителната фискална стабилност през последните години е причината богатите хора да не напуснат страната. Въпреки очакваните повишения на данъците догодина, „аз последен ще си тръгна, обичам тази страна“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:34 | 13.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още