fallback

Руските износители се изправят пред проблеми с ликвидността заради санкциите на Запада

Алексей Мордашов обвини политиката на централната банка, която води до проблеми с бизнеса му

15:22 | 10.10.24 г. 8

Руските износители се изправят пред все по-големи проблеми с ликвидността, причинени от забавянето на плащанията от банките заради санкциите на Запада, пише Bloomberg. Компаниите се затрудняват от невъзможността да предвидят паричните си потоци, макар и досега да не пропускат да платят задължения, включително и към ежедневните разходи и плащанията към служителите си, коментират източници на агенцията.

Големите износители се оплакват, че ситуацията носи допълнително натиск върху резервите им в брой, защото разходите за краткосрочното кредитиране вече надхвърля 20%. Паричният трансфер е почти на "ръчен режим" и е свързан с непрекъснати контакти с банките, на които да обясняват, че плащанията не са обект на санкциите, а трансакциите понякога отнемат месец.

Проблемът действително изглежда сериозен - президентът Владимир Путин призна, че трансграничните разплащания са "едно от големите предизвикателства" пред руската икономика. Това се случи по време на заседание на Съвета за сигурност в началото на октомври. Анализатори обясняват, че тези проблеми засягат икономиката, тъй като увеличават разходите за разплащанията и волатилността на курса на рублата. Това само по себе си е още един фактор за ускоряване на инфлацията.

Централната банка отиде "твърде далеч"

Представителите на бизнеса посочват като основен проблем ограниченията върху износа и високите разходи за трансграничните плащания. Компании като "Норилски никел" съобщават за увеличаване на разходите за износа с повече от 300 млн. долара за първото полугодие.

Но също така изглеждат склонни и да обвинят за проблемите с капитала политиката на централната банка. Отиваме твърде далеч, коментира Алексей Мордашов, собственик на "Северстал", цитиран от руското издание "Ведомости". Той критикува решението на гуверньора Елвира Набиулина да повиши основната лихва, макар и да признава, че това е стъпка за ограничаване на инфлацията. Мордашов обаче посочва, че има "тревожни признаци", свързани с ограниченията върху финансирането на проекти и дори текущи дейности.

За олигарха инфлацията от 8-9% не е сериозен проблем, но основният процент на Руската централна банка (19% от септември) "забавя всяко развитие". Набиулина обаче вече предупреди, че през октомври може да се стигне до още едно повишение (поне до 20%). Заседанието е насрочено за 25 октомври.

Bloomberg посочва, че руският бизнес търси решение на американските санкции. Част от компаниите използват криптовалути, други китайски юани, чрез сетълмент през банки в съседни държави - например Казахстан. И в резултат чуждата валута, която износителите продават в Русия, са намалели с 30% до едва 8,3 млрд. долара през септември. Това намали ликвидността в чуждестранна валута, включително и китайските юани. 

Прогнозите на икономисти, анкетирани от Bloomberg, сочат, че ситуацията вероятно ще ограничи бизнес активността в Русия. През 2023 година имаше ръст от 9%, а през тази година вероятно ще се забави до 5%. Очакванията са през 2025 година ръстът да достигне 1,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:31 | 10.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още