fallback

Световната икономика може да загуби 14,5 трлн. долара заради геополитически конфликти

Европа се възприема като уязвима, тъй като разчита силно на индустриално напреднали държави за доставки на стоки като полупроводници и електроника

20:00 | 09.10.24 г.

Световната икономика може да претърпи загуби в размер на 14,5 трлн. долара за период от пет години от хипотетичен геополитически конфликт, който ще засегне веригите за доставка, съобщи компанията Lloyd's of London, цитирана от Ройтерс.

Въздействието върху икономиката ще е резултат от сериозни щети за инфраструктурата в конфликтния регион и възможността за нарушаване на маршрути за корабоплаване, отбеляза Lloyd's в комюнике.

Войните в Украйна и Газа вече нарушиха морските пътища в Черно и Червено море.

„С над 80% от световния внос и износ, около 11 млрд. тона стоки, в морето във всеки един момент затварянето на големи търговски маршрути заради геополитически конфликт е една от най-големите заплахи за нужните ресурси за устойчива икономика“, отбеляза Lloyd's.

Възможността за такъв геополитически конфликт е системен риск, т.е. вероятността е малка, но въздействието би било голямо, пише компанията.

Въпреки че въздействието ще зависи от това къде се намира конфликтът, Европа по-специално се възприема като уязвима, тъй като разчита "силно" на индустриално напреднали държави за доставки на стоки като "полупроводници за производство на автомобили и електроника".

Загубите на Европа от геополитически конфликти могат да достигнат 3,4 трилиона долара, прогнозира Lloyd's.

Lloyd's съобщи още, че изследва други потенциални системни рискове в партньорство с Кеймбриджкия център за стратегически изследвания, включително кибератаки и крайни климатични събития.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:42 | 09.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още