fallback

Икономиката на Германия се свива за втора поредна година

Бавното възстановяване вероятно ще се утвърди през следващата година, като през 2025 г. ръстът ще бъде 1,1%

17:14 | 09.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германското правителство преразгледа прогнозата си за брутния вътрешен продукт (БВП) за тази година до спад от 0,2%. Това е пореден знак, че най-голямата европейска икономика се затруднява по пътя към възстановяването, предава Bloomberg.

Спадът на производството през 2024 г. - след понижението от 0,3% през миналата година - ще отбележи едва втория случай на последователни години на свиване на БВП от обединението на Западна и Източна Германия през 1990 г. насам. Министърът на икономиката Роберт Хабек беше предвидил разширяване с 0,3% за тази година в публикуваните в края на април шестмесечни прогнози.

Бавното възстановяване вероятно ще се утвърди през следващата година, като през 2025 г. ръстът ще бъде 1,1%, преди експанзията да се ускори до 1,6% през 2026 г., посочи Хабек в изявление.

Икономиката на Германия е в стагнация от почти три години. Изображение: Bloomberg

Той изтъкна спешната необходимост да се пристъпи към решаване на продължаващите „структурни проблеми“ на Германия. Сред тях са липсата на енергийна сигурност, прекомерната бюрокрация и недостигът на квалифицирани работници, които според него, заедно с геополитическата несигурност, натежават върху активността.

През последните месеци нарастват опасенията за икономическия спад на страната, като особено силно е засегнат ключовият автомобилен сектор. Поредица от негативни новини - от заплахата на Volkswagen да затвори местни заводи до решението на Intel да отложи изграждането на нов завод за полупроводници на стойност 30 млрд. евро - подчертаха многобройните предизвикателства, пред които е изправен Берлин.

Икономиката може би вече се намира в техническа рецесия, като е възможно ново свиване през третото тримесечие след спада на производството с 0,1% през периода април-юни. Слабостта на най-големия член на ЕС се отразява и на по-широката еврозона, като възстановяването в началото на годината в 20-членния валутен блок губи скорост.

През юли управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц се споразумя за още един пакет от мерки, предназначени да стимулират икономиката, включително стъпки за засилване на частните и публичните инвестиции, разширяване на използването на възобновяеми енергийни източници и намаляване на бюрокрацията.

Роберт Хабек, представител на „Зелените“, който е и вицеканцлер, заяви, че тези мерки биха могли да увеличат темпа на растеж на Германия с около половин процентен пункт, след като бъдат напълно приложени.

Според неговото министерство импулсът за растеж през следващата година се очаква да се дължи на фактори като потреблението на домакинствата, забавящата се инфлация, данъчните облекчения, по-ниските лихвени проценти, стимулиращи разходите и увеличаването на износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:14 | 09.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още