fallback

Япония отчита най-голям брой фалити от десетилетие насам

Скокът отчасти отразява въздействието на по-високите цени, особено за малките компании

16:31 | 08.10.24 г. 2

През шестте месеца до септември в Япония е регистриран най-големият брой фалити от 2013 г. насам, тъй като компаниите в страната са все по-засегнати от нарастващите разходи.

Според доклад на Teikoku Databank, цитиран от Bloomberg, през този период са фалирали около 4990 фирми, което е с 18,6% повече от предходната година. Скокът отчасти отразява въздействието на по-високите цени, особено за малките компании. Рекордните 472 от всички компании, претърпели банкрут, са посочили инфлацията като основна причина за фалита си, показва докладът.

Основният показател за цените в Страната на изгряващото слънце остана на или над целевото равнище от 2% на Японската централна банка в продължение на повече от две години, тъй като слабата йена разду разходите за внос на всичко - от храна до енергия.

Според доклада строителството, производството и търговията на дребно са сред секторите, в които е регистриран най-голям брой фалити, обусловени от разходите.

Освен повишаващите се цени, рекордните 163 фирми са посочили недостига на работна ръка като причина за затрудненията си. Равнището на безработица в азиатската държава остава под 3% вече повече от три години, което е най-ниското ниво сред развитите икономики.

Затегнатият пазар на труда оказва натиск върху компаниите да увеличават заплатите, за да задържат служителите си, което допълнително натоварва бюджетите им.

В перспектива друг потенциален риск за компаниите са по-високите разходи за обслужване на дълга след повишенията на лихвените проценти от страна на ЯЦБ през март и юли. Някои големи и регионални банки вече обявиха, че ще повишат разходите по някои краткосрочни заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:31 | 08.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още