fallback

Индустриалното производство в Германия показва признаци на възстановяване

То е нараснало с 2,9% спрямо юли, което е значително прогнозата за ръст от 0,8% в проучване на Bloomberg

11:16 | 08.10.24 г. 7

Германското промишлено производство се е възстановило през август след спада от предходния месец. Това дава известна надежда за стабилизиране на производството, докато най-голямата европейска икономика се бори със страховете от рецесия, предава Bloomberg.

През август производството в страната е нараснало с 2,9% спрямо юли, което е значително над прогнозата за ръст от 0,8% в проучване на Bloomberg сред икономисти. През юли то се понижи със същия процент.

За трите месеца до края на август производството остава с 1,3% по-ниско спрямо предишното тримесечие.

Промишленото производство в Германия се възстановява. Изображение: Bloomberg

Докладът от вторник следва поредица от лоши новини за изпитващата затруднения икономика. Тя е обременена най-вече от слабостта на индустриалния сектор на фона на спирането на доставките на природен газ от страна на Русия след нахлуването в Украйна, както и от слабото търсене в Китай и затруднението на автомобилната индустрия да се ориентира към електромобилите.

Миналия месец Бундесбанк съобщи, че икономиката на Германия може да е била в стагнация или да се е свила през третото тримесечие след лек спад през предходните три месеца. Финансовата институция обаче подчерта, че при сегашното положение сериозен икономически спад изглежда малко вероятен.

Известна подкрепа може да дойде от по-нататъшното намаляване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка. По-слабите от очакваното данни за икономическия растеж и по-бързото отстъпление на инфлацията в 20-членния блок породиха очаквания за още едно понижение през следващата седмица - нещо, за което намекна и председателят на ЕЦБ Кристин Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:16 | 08.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още