fallback

Защо германците купуват велосипеди вместо автомобили?

Слабото потребителско търсене в най-голямата европейска икономика удря фабриките

19:30 | 07.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Германците купуват повече велосипеди и по-малко коли, тъй като икономическият спад в страната кара домакинствата да ограничат големи покупки, пише Telegraph.

Новите изследвания показват, че продажбите на автомобили се забавят и е малко вероятно да се възстановят в скоро време. Това обаче контрастира с търсенето на велосипеди, при които напоследък се наблюдава скок.

Автомобилният сектор в страната се страда от високите разходи за енергия, слабото търсене в Китай и пренасочването на потребителите към електрически превозни средства.

Тенденцията също така отразява предизвикателството, пред което е изправен канцлерът Олаф Шолц, чиято Социалдемократическа партия (СДП) е подложена на натиск, тъй като нараства подкрепата за крайнодясната „Алтернатива за Германия“ в социологическите проучвания преди парламентарните избори следващата година.

Според анализа на института Ifo относно търговците на дребно германските домакинства не само са намалили покупките на автомобили през последния месец, но също така са се отказали от стоки като мебели и дрехи.

За разлика от тях, търговците на дребно, продаващи велосипеди, съобщават за ръст на продажбите, както и бакалиите и магазините, продаващи потребителска електроника.

Като цяло оценките на търговците на дребно за икономическата ситуация отново се понижават през септември, като надеждите за бъдещето също се влошават.

Патрик Хопнер от Ifo казва, че търсенето не се очаква да се възстанови скоро и работниците вероятно ще пострадат в резултат на това.

„Потребителите са обезпокоени от икономическата политика“, обяснява той. „Това означава, че не може да се очаква по-нататъшен динамичен растеж на частните потребителски разходи до края на 2024 г.“.

По думите му в една предимно трудна бизнес среда търговците на дребно виждат все по-малко възможности за повишаване на цените. Заетостта също ще се понижи, вместо да се повиши в краткосрочен план.

Слабото търсене също доведе до спад в активността на германските фабрики. Производствените поръчки през август са намалели с 3,9% в сравнение със същия месец на 2023 г., информира Федералната статистическа служба.

Не само експортните поръчки изпитват затруднения, тъй като вътрешните поръчки също падат до най-ниското си ниво от май 2020 г.

В сравнение с юли общите поръчки са намалели с 5,8% – като вътрешното търсене се е понижило с повече от 10% през месеца.

Джейн Фоли, стратег в Rabobank, предполага, че общата икономика може да се е свила отново през последното тримесечие. „Новината подчертава риска страната да се е върнала в рецесия през третото тримесечие“, добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:07 | 07.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още