fallback

Кристиан Линднер: Германия не може да е доволна от посоката на икономиката

Страната преживява структурна промяна, съчетана със загуба на конкурентоспособност, изтъква финансовият министър

18:36 | 07.10.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Има още много да се желае относно икономическата траектория на Германия, изтъква финансовия министър на страната Кристиан Линднер, цитиран от Bloomberg.

„Германската икономика е на изкуствено дишане – не можем да бъдем доволни“, изтъква Линднер пред журналисти в Люксембург. „Преживяваме структурна промяна, съчетана със загуба на конкурентоспособност“, добавя той.

Германия не успя да постигне  растеж в две последователни тримесечия, откакто кабинетът на Олаф Шолц пое властта в края на 2021 г. Линднер говори в началото на ключова седмица на публикуване на икономически данни, която вече започна с отрицателна нотка с ужасяващите данни за фабричните поръчки. Докладът за промишленото производство се очакват да бъде публикуван във вторник, последван от последните икономически прогнози от правителството в сряда, които ще бъдат преразгледани до свиване през 2024 г.

„Нашият икономически модел не е повреден, но загубихме конкурентоспособност за около десетилетие и затова въвеждаме мерки от страна на предлагането, за да се върнем към растеж“, изтъква Линднер, представител на Свободната демократическа партия. „Нуждаем се от икономически подем и фокусиране върху мобилизирането на пазара на труда, данъците, обезщетенията, трябва частично да преразгледаме нашите енергийни политики и тогава, след тази програма за реформи Германия, отново ще има повече конкурентоспособност и ще видите, че има потенциал за обрат".

Икономиката на страната вероятно вече да е в рецесия: Бундесбанк, централната банка на Германия, отбеляза миналия месец, че брутният вътрешен продукт (БВП) може би е стагнирал или спаднал през третото тримесечие, след лек спад през предходните три месеца.

2024-та вероятно ще бъде последната година за Линднер като министър на финансите, тъй като свободните демократи се представят изключително слабо в социологическите проучвания преди парламентарните избори, насрочени за следващия септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:34 | 07.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още