fallback

Джентилони: Предишните прогнози за растежа на еврозоната не са далеч от реалността

Европейската икономика губи инерция в момент, когато се очакваше по-високите реални доходи да предизвикат подем

17:57 | 07.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Според еврокомисаря по икономическите и финансови въпроси Паоло Джентилони еврозоната ще постигне растеж, близък до прогнозата на Европейската комисия за 0,8% през тази година, въпреки геополитическите предизвикателства.

Цитиран от Bloomberg, той заяви пред репортери преди срещата на финансовите министри от валутния блок в Люксембург в понеделник, че все пак международните събития от последните седмици оказват сериозно влияние.

„Сблъскваме се с редица трудности в икономическа ситуация, в която имаме умерен растеж“, заяви той. „Ще представим прогнозата си в средата на ноември, но повече или по-малко смятаме, че предишната ни прогноза за растеж от 0,8% няма да е далеч от реалността въпреки трудната ситуация в някои държави“, посочи еврокомисарят.

„В същото време отчитаме предизвикателствата, особено за преработвателната промишленост, и те потвърждават важността на въпроса за конкурентоспособността“, смята още Паоло Джентилони.

Последните показатели сочат, че европейската икономика губи инерция в момент, когато се очакваше по-високите реални доходи да предизвикат подем. Индексите на мениджърите по поръчките (PMI) показаха влошаване на активността през септември, а инфлацията в еврозоната се забави под 2% за първи път от три години насам.

Слабите икономически данни подхраниха залозите на инвеститорите, че Европейската централна банка ще пристъпи към намаляване на лихвените проценти на заседанието си по-късно този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:57 | 07.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още