fallback

Фабричните поръчки в Германия спадат в пореден знак за бедствено положение в индустрията

Търсенето е намаляло с 5,8% спрямо юли след два последователни месеца на увеличение

10:39 | 07.10.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фабричните поръчки в Германия са намалели през август, сочат нови данни, цитирани от Bloomberg. Това е пореден знак за сериозни проблеми в промишлеността, в която най-голямата икономика в Европа не успява да постигне дългоочакваното възстановяване.

Търсенето е намаляло с 5,8% спрямо юли след два последователни месеца на увеличение. Това е най-големият спад от януари насам и е далеч по-лош резултат от очакванията на всички 17 икономисти, участвали в проучване на Bloomberg преди това.

Фабричните поръчки в Германия спадат най-много от януари насам. Изображение: Bloomberg

Мрачният доклад поставя началото на ключова за Германия седмица, през която ще бъдат представени данни за индустриалното производство, както и последните икономически прогнози на правителството на канцлера Олаф Шолц.

Тъй като икономиката на страната все още опитва да се отърси от последиците от сътресението в доставките на газ след нахлуването на Русия в Украйна, а Volkswagen AG предупреждава за затваряне на заводи, германските власти са напът да изоставят надеждата за постигане на годишен растеж през 2024 г.

Намаляващите поръчки сочат към по-нататъшна слабост в момент, когато икономиката може би дори е в рецесия. Миналия месец Германската централна банка отбеляза, че брутният вътрешен продукт може да е спаднал или да сочи стагнация през третото тримесечие след лек спад през периода от април до юни.

Индикаторите за настроенията сочат, че действително предстоят нови проблеми. Показателят за очакванията на института Ifo, изготвен въз основа на проучване сред бизнеса, се понижи през септември до 86,3 пункта, което е най-ниската стойност от февруари насам. Отделно от това, индексите, съставени от отговорите на мениджърите по поръчките, сигнализират за продължаващо общо свиване на частния сектор през месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:40 | 07.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още