fallback

Активността в сектора на услугите в САЩ се разширява с най-бърз темп от началото на 2023 г.

Данните показват, че икономиката на САЩ е била на стабилна основа в края на третото тримесечие

18:04 | 03.10.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Доставчиците на услуги в САЩ са разширили дейността си през септември с най-бързия темп от февруари 2023 г. насам благодарение на увеличени поръчки и цялостно по-силна бизнес активност, предава Bloomberg.

Индексът на Института за управление на доставките (ISM) в сферата на услугите се е повишил с 3,4 пункта до 54,9 пункта през миналия месец. Резултат над 50 означава експанзия, а този надхвърля всички прогнози в проучване на Bloomberg сред икономисти.

Показателят за новите поръчки е скочил с 6,4 пункта или най-много от началото на 2023 г. насам. В съчетание с четиримесечния връх на измерителя за бизнес активността, който е паралелен на този за фабричната продукция на ISM, данните показват, че икономиката на САЩ е била на стабилна основа в края на третото тримесечие.

Дванадесет сектора са отчели ръст през миналия месец, водени от този на недвижимите имоти.

Повишаване на цените

Ръстът на търсенето е допринесъл и за ускоряване на цените, плащани за материали и услуги. Индексът на платените разходи се е повишил от 57,3 пункта през август до 59,4 пункта през септември, което е най-високата стойност от януари насам.

Същевременно се появяват повече признаци, че компаниите все повече избягват наемане на служители. Индексът на ISM за заетостта в сферата на услугите е спаднал от 50,2 пункта на 48,1 пункта, което показва, че компаниите са спокойни, че могат да посрещнат търсенето със съществуващия брой служители.

Проучването за услугите е в рязък контраст с данните на ISM за производството, които по-рано тази седмица показаха шести пореден месец на свиване. Индексът за услугите е със 7,7 пункта по-висок от аналогичния измерител за производството, което е най-голямата разлика от края на 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:04 | 03.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още