fallback

Де Гиндос от ЕЦБ: Икономическото възстановяване в еврозоната ще се засили

Той изрази оптимизъм, че може да се постигне по-бърз растеж след разочароващото второ тримесечие на годината

14:16 | 02.10.24 г.

Икономическото съживяване в еврозоната вероятно ще набере скорост, въпреки че опасностите остават. Това смята вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос, цитиран от Bloomberg.

По време на реч в Рига той предупреди, че рискове в 20-членния блок все още съществуват, като същевременно изрази оптимизъм, че може да се постигне по-бърз растеж след разочароващото второ тримесечие на годината.

„Очакваме възстановяването да се засили с течение на времето, тъй като нарастващите реални доходи и постепенно отслабващите ефекти от рестриктивната парична политика би трябвало да подкрепят потреблението и инвестициите“, посочи Де Гиндос. „Износът също би трябвало да продължи да допринася за възстановяването, тъй като глобалното търсене се засилва“, смята още той.

Коментарите на централния банкер следват засилващите се очаквания, че по-слабият икономически растеж и по-нататъшното забавяне на инфлацията в еврозоната ще накарат ЕЦБ да намали лихвите по-бързо от предвиденото. В момента паричните пазари оценяват на 90% вероятността за трето намаление за годината след около две седмици.

Председателят на финансовата институция Кристин Лагард заяви в понеделник, че централните банкери са все по-уверени, че растежът на потребителските цени своевременно ще се забави до 2% и това ще бъде отразено на следващото заседание на 16-17 октомври.

Инфлацията във валутния съюз се забави под целевата стойност през септември за първи път от 2021 г. насам, показаха данните от вторник.

В сряда членът на Управителния съвет на ЕЦБ Мартинс Казакс заяви пред Bloomberg, че базираната във Франкфурт банка вероятно ще намали разходите по заемите този месец. Но той посочи, че някои инвеститори и икономисти изглежда очакват прекалено голямо разхлабване на паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:16 | 02.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още