fallback

Оптимизмът за британската икономика спада до най-ниското си ниво след оставката на Лиз Тръс

Инвестиционните намерения са спаднали близо до четиригодишно дъно

13:20 | 01.10.24 г.

Представителите на бизнеса са най-песимистично настроени за британската икономика от края на 2022 г., когато Великобритания все още се възстановяваше от последиците от краткия мандат на Лиз Тръс като министър-председател, предава Bloomberg.

Според изследване на Institute of Directors (IoD), страхът от предстоящите увеличения на данъците и регулациите на работното място, които се очаква да бъдат въведени от новото лейбъристко правителство, е допринесъл за спада в месечния индекс на икономическото доверие.

Проучването отчита процентната разлика между респондентите, които казват, че са песимисти за икономиката, и тези, които посочват, че са оптимисти. През септември той възлиза на -38%, като се понижава от юли насам.

Инвестиционните намерения са спаднали близо до четиригодишно дъно, сочи още проучването сред 661 респонденти. Анна Лийч, главен икономист на IoD, заяви, че лейбъристите могат да стимулират растежа и инвестициите, като изяснят плановете си през следващите няколко седмици. Министърът на финансите Рейчъл Рийвс ще представи бюджета си на 30 октомври, като заяви, че ще трябва да бъде запълнена фискална дупка от 22 млрд. паунда.

Проучването на IoD е последното от множеството изследвания на настроенията на потребителите и бизнеса, които показват, че мрачната реторика на лейбъристкото правителство преди бюджета е намалила доверието.

Това заплашва да забави икономическото възстановяване, което вече се задъхва. Официалните данни от понеделник показаха, че през второто тримесечие ръстът на брутния вътрешен продукт на Великобритания е бил по-бавен от първоначалните очаквания и е ревизиран надолу с 0,5%. През три от последните четири месеца растежът се е свил, като прогнозите са, че занапред икономиката на Обединеното кралство ще се развива с по-бавния темп от 0,3% на тримесечие.

Все пак се наблюдават и някои положителни признаци. Наскоро Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) повиши перспективите за растеж на Великобритания през следващите две години с повече от всяка друга страна от Г-7.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:20 | 01.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още