fallback

Производствената активност в еврозоната е намаляла с най-бързия си темп за годината

Окончателният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) се е понижил до 45 пункта през септември

12:03 | 01.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Производствената активност в еврозоната е намаляла с най-бързия си темп тази година през септември, тъй като търсенето рязко се е свило, въпреки че фабриките са понижили цените, предава Ройтерс.

Спадът е широкообхватен, а в Германия, най-голямата европейска икономика, е регистрирано най-силно изразеното влошаване на условията в заводите от 12 месеца насам.

Окончателният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор на еврозоната, изготвян от S&P Global, се е понижил до 45 пункта през септември, макар и малко над предварителната оценка от 44,8 пункта. Показателят все още е далеч от границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването.

„Промишленото производство в еврозоната вероятно ще спадне с около 1% през третото тримесечие в сравнение с предходното. С бързото намаляване на входящите поръчки можем да очакваме още един спад в производството до края на годината“, заяви Сайръс де ла Рубия от Hamburg Commercial Bank.

Търсенето е спаднало с най-бързия темп през тази година, въпреки че фабриките се върнаха към намаляването на цените. Индексът на производствените цени се е понижил до 49,2 пункта от 51,1 пункта през август.

Очаква се официални данни, които трябва да бъдат представени по-късно във вторник, да покажат, че инфлацията във валутния съюз се е забавила до 1,8% през миналия месец, което е под целта на Европейската централна банка за 2%. ЕЦБ намали лихвените проценти два пъти през тази година и вероятно ще го направи отново през декември, според проучване на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:03 | 01.10.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още