fallback

Инфлацията в Германия се забавя под 2% за първи път от февруари 2021 г.

Това подкрепя идеята за ново понижение на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка

17:18 | 30.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Инфлацията в Германия се забави под целевата стойност на Европейската централна банка от 2% за първи път от февруари 2021 г. насам. Това подкрепя идеята за ново понижение на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка след по-малко от три седмици, предава Bloomberg.

Ръстът на потребителските цени в най-голямата икономика в еврозоната се е забавил до 1,8% през септември от 2% през предходния месец, като резултатът е в унисон с прогнозата на икономистите в проучване на Bloomberg. Отстъплението се дължи основно на разходите за енергия и някои стоки, според статистическата агенция Destatis.

Основната тенденция в целия регион сочи към охлаждане на ценовия натиск. След като в петък стана ясно, че инфлацията във Франция и Испания се е забавила под 2%, в понеделник Италия съобщи, че този месец показателят се е забавил до по-малко от 1%.

Инфлацията в най-големите страни от еврозоната се забавя. Изображение: Bloomberg

Това, наред с по-мрачните сигнали за икономическия растеж, подтиква пазарите да залагат на трето намаление на депозитната лихва на ЕЦБ на 17 октомври, като инвеститорите оценяват шансовете за такава стъпка на около 75%.

Според източници на Bloomberg германското правителство е напът да намали прогнозата си за растежа на страната и сега не очаква никаква експанзия през тази година.

Данните за инфлацията в 20-членната еврозона ще бъдат оповестени във вторник и се очаква да покажат забавяне до 1,8% от 2,2% през август. ЕЦБ обаче очаква ускоряване към края на годината поради базови ефекти. Тя вижда устойчиво връщане към целевата стойност едва в края на 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:20 | 30.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още