fallback

Инфлацията в Италия се забавя под 1%, принуждавайки ЕЦБ да намали лихвите още

Потребителските цени в страната са се повишили само с 0,8% спрямо предходната година през септември

15:48 | 30.09.24 г.

Инфлацията в Италия се забавя под 1%, което засилва натиска върху Европейската централна банка да ускори намаляването на лихвените проценти, предава Bloomberg.

Потребителските цени в страната са се повишили само с 0,8% спрямо предходната година през септември в сравнение с 1,2% през август, съобщи Италианският статистически институт в понеделник. Забавянето се дължи главно на разходите за енергия, транспорт и комуникации и е в унисон с прогнозата на икономистите в проучване на Bloomberg.

Данните са част от общото отстъпление на инфлацията в цялата 20-членна еврозона. Показателите за Франция и Испания, публикувани в петък, показаха забавяне под целевото равнище от 2% на ЕЦБ. В отговор на това инвеститорите увеличиха залозите, че през октомври ще бъде извършено третото за годината намаление на разходите по заемите във валутния съюз.

Въпреки че ръстът на цените се охлажда, някои „ястреби“ от базираната във Франкфурт банка не са склонни да подкрепят по-бързото облекчаване на паричната политика, позовавайки се на ускорената инфлация в сектора на услугите, която през август надхвърли 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:48 | 30.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още