fallback

Икономическият растеж във Великобритания се забавя в ущърб на Стармър

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 0,5% през второто тримесечие

12:14 | 30.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През второто тримесечие на годината икономиката на Великобритания е нараснала по-бавно, отколкото се предполагаше, което показва, че възстановяването от рецесията вече е губило скорост, когато лейбъристите поеха властта в страната, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,5%, съобщи Националната статистическа служба, което е спад спрямо предишната оценка от 0,6%. Резултатът следва ръста от 0,7% през първото тримесечие.

Докладът от понеделник е удар за министър-председателя Киър Стармър, който разчита на бърз растеж, за да помогне за подобряването на обществените услуги, както бе обещано на избирателите. Стармър пое ангажимент и да повиши растежа до 2,5%, което е значително над нивата, наблюдавани след финансовата криза, и над очакваното от експертите равнище през следващите години.

Ръстът на икономиката вероятно ще се забави още малко през втората половина на годината, заяви Томас Пю, икономист в RSM UK. „Но съставът на растежа би трябвало да е по-здравословен, тъй като ще бъде задвижван от потреблението на домакинствата и бизнес инвестициите, а не държавните разходи“, добави той.

Налице са допълнителни признаци, че икономиката на Острова е загубила инерция. Производството се сви през юли за трети път в рамките на четири месеца, а доверието отслабва на фона на опасенията, че министърът на финансите Рейчъл Рийвс ще обяви повишаване на данъците и съкращаване на разходите в бюджета на 30 октомври, за да запълни това, което според нея е „черна дупка, оставена от консерваторите“. Последните проучвания сочат, че икономиката ще се забави до растеж от около 0,3% на тримесечие.

Още данни от понеделник сочат, че коефициентът на спестяване, т.е. размерът на разполагаемия доход, който хората предпочитат да не харчат, е нараснал до 10%, което е най-високата стойност от 2021 г. насам. Това се случва, въпреки че реалният разполагаем доход на глава от населението се е увеличил с 1% през тримесечието, тъй като заплатите изпревариха инфлацията.

Това показва, че потребителите остават предпазливи след няколко трудни години, през които финансите им бяха притиснати от двуцифрена инфлация и високи лихвени проценти. Надеждата е, че намаляването на разходите по заемите и стабилните икономически перспективи ще насърчат потребителите да харчат, а не да спестяват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:14 | 30.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още