fallback

Влошените оценки в промишлеността разклащат оптимизма на бизнеса през септември

НСИ регистрира подобрение единствено в сектора с търговията на дребно

12:36 | 30.09.24 г.

В началото на есента предприемачите в България влошават оптимистичните си очаквания за подобрение в бизнес средата основно заради по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността. Несигурността, която обзе бизнеса в началото на летния сезон, нараства през септември, като бизнес климатът регистрира понижение в промишлеността, запазва нивото си в строителството и услугите. Ръст на показателя се наблюдава единствено в търговията на дребно.

Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ) след направени анкети с мениджъри на фирми.

Нагласите на бизнеса рязко се влошават от пролетта насам, когато в почти всички сфери на икономиката мениджърите бяха оптимистично настроени.

Към септември основните притеснения продължават да са свързани с разклатеното икономическо доверие. В допълнение оценките се сриват заради недостатъчното търсене на вътрешния и на международния пазар, недостиг на работна сила, опасения за спад на производствената активност.

През септември общият показател на бизнес климата се понижава с 1,0 пункт спрямо предходния месец (от 23,5% на 22,5%).

Бизнес климат - общо

Източник: НСИ

През първия есенен месец съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ спада с 5,2 пункта (от 23,5% на 18,3%), което се дължи на резервираните оценки и очаквания на предприемачите за бизнес състоянието на предприятията. За сравнение, в предходния август промишлеността беше единственият сектор с подобрение.

Производствена активност се оценява като намалена, като и прогнозите за дейността през следващите три месеца се влошават. Най-сериозните затруднения за дейността в сектора остават несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, посочени съответно от 51,2 и 30,4% от предприятията. Преобладаващата част от мениджърите предвиждат продажните цени в промишлеността да останат без промяна през следващите три месеца.

Според данните на статистиката бизнес климатът в сектора на услугите запазва приблизително нивото си от предходния месец (от 16,8% на 17,2%).

Относно търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко намалена, докато очакванията за следващите три месеца са благоприятни. Най-сериозните проблеми за развитието на бизнеса продължават да бъдат несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила. Прогнозите на мениджърите за продажните цени в сектора на услугите са те да запазят своето равнище през следващите три месеца.

Очакванията на строителните предприемачи както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за дейността през следващите три месеца, са оптимистични. В резултат на това бизнес климатът в строителството остава на равнището си от август (от 23,3% на 23,4%).

Несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила, цените на материалите и конкуренцията в бранша продължават да затрудняват в най-голяма степен развитието на бизнеса. За продажните цени прогнозите на по-голяма част от строителните предприемачи са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Статистиката регистрирано подобрение единствено в сектора с търговията на дребно, като показателят нараства с 4,7 пункта (от 30,5% на 35,2%), което се дължи на позитивните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Оптимистични са и прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

През последния месец нараства негативното влияние на фактора „несигурна икономическа среда“, който измества на второ място затрудненията на предприятията, свързани с конкуренцията в бранша. На трето и четвърто място остават факторите „недостатъчно търсене“ и „недостиг на работна сила“.

Търговците на дребно предвиждат известно увеличение на продажните цени през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:36 | 30.09.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още